Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Sjeverna Koreja predložila razgovor sa SAD-om o denuklearizaciji i smanjivanju napetosti na Korejanskom poluotoku

Nemojte propustiti

Pjongjang je pozvao SAD da izaberu mjesto i vrijeme razgovora sa ciljem smanjenja tenzija na poluotoku.

Sjever je nedavno otkazao razgovore sa Južnom Korejom (Foto: Reuters)
Sjever je nedavno otkazao razgovore sa Južnom Korejom (Foto: Reuters)

Sjeverna Koreja je u nedjelju predložila razgovore na visokom nivou sa Sjedinjenim Američkim Državama o denuklearizaciji i smanjivanju napetosti na Korejskom poluotoku, samo nekoliko dana nakon što je iznenadno otkazala planirane razgovore sa južnim susjedom.

Razgovori na visokom nivou između Sjeverne i Južne Koreje koji su se trebali održaati u Seulu 12. i 13. juna otkazani su pošto je Sjever imao primjedbu na rang glavnog pregovarača Južne Koreje.

Velika očekivanja

Razgovori na ministarskom nivou, prvi u posljednjih šest godina, trebali su se održati u uslovima velikih očekivanja da će dijalog dovesti do smanjenja vojnih tenzija na podijeljenom Korejskom poluotoku.

Napetost na poluotoku povećana je nakon što je Sjever u februaru izveo treću nuklearnu probu. To je dovelo do novih sankcija SAD koje su izazvale oštar odgovor Pjongjanga, uključujući i prijetnje nuklearnim napadima na Seul i Washington, podsjetio je AFP.

Današnji prijedlog Sjeverne Koreje došao je pod sve većim pritiskom da ta zemlja odustane od atomskog oružja i ratobornih izjava. To su tražile ne samo SAD i njihov saveznik Južna Koreja, već i Kina – jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje, navela je francuska novinska agencija.

“Mi predlažemo razgovore na visokom nivou sa SAD kako bi se smanjila napetost na Korejskom poluotoku i osigurao mir i sigurnost u regionu”, saopštila je Komisija za nacionalnu odbranu Sjeverne Koreje što su prenijeli državni mediji.

U saopštenju se kaže da Sjever želi opsežne i detaljne diskusije o pitanjima kao što su “izgradnja svijeta bez nuklearnog oružja” što je promovisao američki predsjednik Barack Obama.

Pored toga, SAD se pozivaju da odrede datum i mjesto sastanka.

“Ukoliko SAD stvarno namjeravaju da smanje napetost na Korejskom poluotoku i osiguraju mir i sigurnost na svom tlu i u regionu, one onda ne treba da postavljaju preduslove za dijalog i kontakt”, kaže se u saopštenju.

Dijalog zbog dijaloga

Analitičari smatraju da Washington najvjerovatnije neće prihvatiti najnoviji predlog Sjeverne Koreje ukoliko Pjongjang ne preduzme neku konkrektnu akciju u pravcu denuklearizacije, što je dugo vremena istican američki preduslov za bilo kakve razgovore, navodi AFP.

“SAD su nekoliko puta jasno saopštile da nisu zainteresovane za dijalog samo zbog dijaloga”, rekao je južnokorejski profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije u Seulu Jang Mu Jin.

“Prema tome, nisam siguran da li će Washington odgovoriti na ponudu za razgovore, posebno ukoliko ona nije data a da prethodno nije bilo nikakvih pregovora “iza kulisa” između Pjongjanga i Washingtona”, rekao je on.

U saopštenju se kaže da je Sjeverna Koreja voljna da se denuklearizuje poluotok, ali da brani svoj atomski arsenal kao samoodbranu protiv, kako navodi, vojnih i nuklearnih prijetnji SAD.

“Legitimni status Sjevera kao države koja posjeduje nuklearno oružje važit će sve do okončanja vanjskih nuklearnih pretnji”, kaže se u saopštenju u kojem se SAD pozivaju da ukinu sve sankcije prema Pjongjangu.

Kineski lider Xi Jinping, koji se na samitu sa Obamom ranije ovog mjeseca saglasio da Sjever mora odustati od svog nuklearnog arsenala, razgovarat će u četvrtak i s predsjednicom Južne Koreje Park Geun-hye.

“Sjever se nalazi pod velikim pritiskom da pokaže neku vrstu pomirljivosti kako bi izbjegao dalje izolovanje, posebno od Kine”, rekao je stručnjak za sjevernokorejska pitanja na seulskom Univerzitetu Donguk, Kim Jong-Hyun.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo