Subota, 16 listopada, 2021

Sjeverna Koreja strance pozvala na evakuaciju iz Južne Koreje, Japan premjestio proturaketne štitove

Nemojte propustiti

Japan je rano jutros zbog mogućeg lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje rasporedio svoje proturaketne štitove na tri lokacije oko Tokija, potvrdio je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga. Kako prenosi CNN, proturaketni štitovi su postavljeni u središnjem okrugu Ichigaya te u predgrađima Asaka i Narashino.

sjevernakoreja_
Ilustracija

Do razmještanja japanskih odbrambenih štitova došlo je nakon upozorenja od strane SAD-a i Južne Koreje da bi Pyongyang mogao biti spreman na novu provokaciju, nakon sedmica ratoborne retorike.

Podsjetimo, iz Južne Koreje stižu upozorenja kako “Sjeverna Koreja pokazuje znakove da se njene vojne snage pripremaju za novi nuklearni test”.

Sjeverna Koreja uputila je danas stranim državljanima u Južnoj Koreji upozorenje neka se evakuiraju u slučaju rata. “Ukoliko bude rata ne želimo nauditi strancima u Južnoj Koreji”, poručili su.

Tenzije na Korejskom poluotoku je jučer komentirao i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da je zabrinut zbog rasta napetosti te upozorio kako bi “katastrofa u Černobilu pokraj sukoba na Korejskom poluotoku izgledala kao priča za malu djecu”.

(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo