Subota, 4 prosinca, 2021

Sjevernokorejska agencija objavila da se Kim Jong-un pojavio u javnosti

Nemojte propustiti

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države “pozorno prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Kim Jong-un sudjelovao je u petak na otvorenju tvornice gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višesedmičnog nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

“Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu”, izvijestila je KCNA.

“Sudjelovao je na svečanosti” i svi “prisutni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio, dodaje agencija koja u subotu ujutro nije objavila fotografiju događaja.

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. aprila kada je predsjedao sastankom politbiroa. Sutradan su službena glasila pisala da je pregledao borbene avione u vojnoj bazi.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una zaredala su pošto je svima upalo u oči da nije došao na proslavu 15. aprila. To je velik dan u sjevernokorejskom političkom kalendaru kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il-sunga, njegovog djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. aprila počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojem uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države “pozorno prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo