Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Škaljić: Federaciji BiH prijeti ekonomski lom

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Fehim Škaljić smatra da ovom entitetu prijeti ekonomski lom i da su neophodne hitne reforme koje bi preduprijedile štetu sa nesagledivim posljedicama.

fehim_skaljic_press“Posljedica ukupnih zbivanja od 1996. godine naovamo je zastoj institucija, porast nezaposlenosti, siromaštvo, jačanje političkih i drugih oligarhija i dominacija korupcije i kriminala. To realno produkuje nezadovoljstvo ljudi i izaziva reagovanje na način da nezadovoljstvo ispoljavaju demonstracijama”, rekao je Škaljić.

On je za “Nezavisne novine” ocijenio da je FBiH potpuno paralizovana.

“Jednostavno, sistem je devastiran tako da parlamentarna većina nema priliku da formira vladu, a subjekti koji to mogu da razriješe – predsjednik Federacije sa potpredsjednicima – ne čine ono što moraju činiti. Posljedica toga je da imamo Vladu koja nema podršku Parlamenta, koja troši javna sredstva, a uz to je podijeljena i međusobno se tužaka”, dodao je Škaljić.

On je istakao da promjene Ustava FBiH nisu prevashodno političko pitanje, te da je to argument da se učine one radnje koje će spriječiti ekonomski kolaps.

“Bez toga, nećemo moći daleko stići. Skoro smo uzeli kredit Međunarodnog monetarnog fonda da bismo platili postojeći kredit, padaju nam svi prihodi, ne redukujemo potrošnju, a u narednoj godini nas čeka kreditnih obaveza skoro 1,3 milijarde. Sve je to realan okvir da budemo zabrinuti”, zaključio je Škaljić.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo