Subota, 18 svibnja, 2024

Skandal u BiH: Učenica 7. razreda osnovne škole snimljena kako šmrče bijeli prah na času

Preporučeno

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, riječ o kokainu. Na našu opasku da je, bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, svakako šokantno to što je u snimku vidljivo da đaci znaju kako se kokain koristi, u školi odgovaraju da se s tim slažu.

Šokantan video-snimak, nastao u učionici Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor Varošu, na kojem je prikazana učenica koja šmrče nepoznati bijeli prah te još nekoliko njenih školskih drugova koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvjetne radnike, ali i policiju, s tim što zasad nije poznato da li je u pitanju kokain, umrvljena kreda ili nešto treće.

U ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi kažu da se vjeruje da je snimak nastao prije dvije ili tri sedmice, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije dojavljeno, nakon čega su preduzeli sve što je potrebno.

Alarmantne scene

Na snimku, koji je u posjedu “Nezavisnih novina”, ali fotografije ovih alarmantnih scena nisu objavljivati, vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi prah. Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja lenjirom pravi liniju i udiše prah pomoću slamčice. Na snimku se vidi i najmanje jedan dječak, a čuju se i glasovi ostalih učenika. “Šta dođe nastavnica, a vi se drogirate”, govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i rečenice kao što su “Naspi još malo” i “Jesi gledao ‘Rane’?”

Upravo se čita:  Potvrđena optužnica protiv trojice službenika MUP-a KS zbog zloupotrebe položaja i primanja dara: Ovo su njihova imena

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, riječ o kokainu. Na našu opasku da je, bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, svakako šokantno to što je u snimku vidljivo da đaci znaju kako se kokain koristi, u školi odgovaraju da se s tim slažu. Pritom, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ističu da ništa ne sakrivaju pod tepih i odmah su nakon što su, sredinom prošle sedmice, saznali da postoji ovaj snimak, o svemu obavijestili sve nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između časa i takmičenja iz matematike.

Upravo se čita:  Vozač autobusa koji je vozio iz Sarajeva za Hamburg pronašao novčanik pun novca i vratio ga vlasniku

– Naravno, obazrivo smo postupili prema djeci. O svemu su upoznati razredni starješina i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obavijeste o njihovim informacijama koje se odnose na sporni snimak, a obavijestili smo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS – ističe Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava”.

Roditeljski sastanak

On dodaje da je prekjuče, odnosno u utorak, obavljen razgovor s roditeljima dvoje učenika sa snimka, a isto će biti učinjeno i s roditeljima ostalih đaka koji su kritičnih momenata bili u učionici.

– Neki roditelji se mogu odazvati, neki nisu mogli odmah. Evo, danas je i roditeljski sastanak. Ta djeca su i dalje u nastavnom procesu i mi vodimo veliku brigu o njima. Djeca su nam prioritet – naveo je Petrušić.

Na pitanje kakva je dalja procedura, odnosno da li će neko od djece biti testiran na eventualno prisustvo narkotika, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebalo da ima policija.

– Poražavajuća je činjenica ovo što se desilo. Snimak jeste upalio alarme i mi ne želimo ništa da sakrijemo. Cilj nam je da pokažemo da se ovakve stvari ne smiju dešavati u školskom objektu niti bilo gdje drugo, jer mi smo i vaspitna i obrazovna ustanova – rekao je Petrušić.

Upravo se čita:  Alisi upućen poziv da ide u zatvor

Anoniman snimak

Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. februara zaprimili anonimno snimak na kojem se vidi kako maloljetno lice u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

– Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi – kaže Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema njenim riječima, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog djela.

– Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Također, obaviješten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti – navode iz policije.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas