Srijeda, 22 ožujka, 2023

Skandalozna izjava ambasadora BiH u Rusiji: “Prvi mart nikada neće biti zajednički praznik jer je tada počeo građanski rat, tražit ćemo opoziv Bisere Turković”

Nemojte propustiti

– Nema razloga da ne tražimo i njen opoziv – kazao je Samardžija.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija kazao je kako Prvi mart nikada neće biti zajednički praznik jer je tada “počeo građanski rat”.

– BiH na ovakav način nikada neće imati zakon o praznicima, rekao je Samardžija za RTRS, komentarišući instrukcije šefice bh. diplomatije Bisere Turković koje je uputila diplomatsko-konzularnoj mreži povodom obilježavanja Dana nezavisnosti.

On je dodao da “srpski ambasadori predstavljaju jednu trećinu mreže ambasada BiH u svijetu”.

– Poznato je da Turković u posljednje dvije godine zaobilazi ambasade gdje sjede srpski ambasadori. Tako je bilo i u Vašingtonu. Posjetiti SAD, a ne obići ambasadora je nepoštovanje vlastite zemlje. I nema razloga da ne tražimo i njen opoziv, naglasio je Samardžija.

Komentarišući ukrajinsku krizu, Samardžija je rekao da situacija u Donbasu nije dobra.

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin traži od Oružanih snaga Rusije da osiguraju mir. Veliki broj izbjeglica je u Rusiji, sa druge strane intezivno naoružavanje Ukrajine i to sve ne miriše na dobro, ocijenio je Samardžija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo