Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Skandalozna nabakva: Vojnicima ljetne cipele pred zimu!

Nemojte propustiti

Iako je jesen uveliko nastupila i uskoro možemo očekivati prvi snijeg, Ministarstvo odbrane (MO) BiH nedavno je kupilo 2.500 pari ljetnih cipela za potrebe vojske, saznaju “Nezavisne novine”.

Ovaj ljetni aranžman uoči dolaska zime čudi i zbog činjenice jer je u detaljima ugovora o nabavci navedeno kako je riječ “o crnim kožnim cipelama za 2013”, dakle godinu koja je već na izmaku.

Kako je potvrđeno za spomenuti list, ugovor je dodijeljen firmi KLM iz Prnjavora, kojoj će za isporuku obuće biti plaćeno oko 230.000 KM, što znači da jedan par ljetnih vojničkih cipela košta prilično skupo, oko 91 KM.

Ponuda prnjavorske firme za MO BiH ujedno je bila jedina prihvatljiva, od ukupno pet pristiglih na javni natječaj, a dodatna dimenzija cijeloj priči je činjenica da su u postupku ove javne nabavke korišteni pravni lijekovi te je bilo žalbi na samu dodjelu ugovora.

Od čelnih ljudi Ministarstva odbrane bezuspješno smo pokušavali saznati nešto više o ljetnim cipelama u zimskom periodu. Zekerijah Osmić, ministar odbrane, nije odgovarao na pozive novinara “Nezavisnih novina”, a Mirko Okolić, njegov zamjenik, poručio je da pitanja uputimo pismenim putem na odgovarajuće službe.

Na kraju su novinari iz Ureda za odnose s javnošću MO BIH dobili vrlo interesantne odgovore. Na pitanja novinara “Nezavisnih novina” kakva je logika nabavke ljetnih cipela u zimskom periodu, zbog čega su cipele skupe i zašto su korišteni pravni lijekovi, odgovorili su da je bilo poteškoća u proceduri nabavke, međutim, ne objašnjavaju zašto procedura nije obustavljena dolaskom jeseni i zime?!

“Nabavka je pokrenuta i objavljena u ‘Službenom glasniku BiH’ od 4. februara 2013. godine, a prvi postupak je poništen iz razloga što nijedna firma nije ispunjavala uslove. Nabavka je ponovo objavljena 22. aprila i sprovedena je procedura o izboru u skladu sa zakonom. Donesena je odluka o izboru firme KLM iz Prnjavora, jedine koja je ispunjavala tehničke uslove, a koja je ujedno dostavila najnižu cijenu ponude”, navode iz MO BiH, prenose “Nezavisne”

Dalje objašnjavaju da su potom dobili prigovore firmi “Koteks” iz Tešnja i “Tref” iz Visokog, ali da su oba odbijena 3. juna, nakon čega je firma “Tref” uputila žalbu Uredu za razmatranje žalbi BiH.

“Rješenjem Ureda od 3. jula odbijena je žalba firme ‘Tref’ te smo dobili mišljenje Pravobranilaštva BiH da ugovor može biti potpisan i 27. avgusta smo ga i potpisali sa firmom KLM iz Prnjavora po cjeni od 91,15 KM po jednom paru cipela”, pojašnjavaju iz MO BiH te u odgovoru na naše pitanje navode da postupak nabavke zimskih čizama za vojsku nije ni pokrenut?!

Ugovor je na kraju objavljen u “Službenom glasniku BiH” broj 75, 30. septembra, tako da će vojska ljetne cipele ipak dobiti u oktobru.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo