Utorak, 30 studenoga, 2021

Skandalozne ispovijesti: ‘Naši prijatelji silovatelji nisu krivi! Što nije otišla, niko je nije držao!’

Nemojte propustiti

U parku kraj noćnog kluba na Kolovarama petorica su mladića silovala 17-godišnjakinju
U parku kraj noćnog kluba na Kolovarama petorica su mladića silovala 17-godišnjakinju

Dvojica maloljetnika puštena su iz pritvora i sada opet idu u školu. Žrtvi ne smiju prići na manje od 200 metara

“Jack is Back”, poručio je 17-godišnjak s Facebook profila čim je nakon dva mjeseca napustio pritvor na zadarskom Poluotoku. Dobio je munjevitu virtualnu podršku svojih Facebook prijatelja: “Najjači si, Zmaju!” Uz poruke podrške i čestitke, odmah je najavljeno slavlje, pa mu je savjetovano i da se “ostavi fejsa i ide feštati”. Slavljenju “junaka” pridružila se i poznanica silovane. “Večeras je naša mala fešta… Ima Boga”, napisala je.

Ova kratka priča s Facebooka, u kojoj su stihovi legendarne životne veselice Tomislava Ivčića postali podloga za proslavu izlaska iz zatvora po optužbi za silovanje , dodatno je razljutila javnost, zgroženu zvjerstvom koje se na Kolovarama odigralo 3. novembra, piše Jutarnji.hr

Danima smo u Zadru istraživali pozadinu stravičnog slučaja i u razgovorima s prijateljima petorke uhapšene zbog silovanja 17-godišnje maturantice došli smo do šokantnih izjava. Prijatelji ne vide potrebe za posebnim opravdavanjem ponašanja optuženih, daju im podršku i praktički su ih proglasili herojima!

– Pa niko je nije držao, što nije otišla ako joj nije odgovaralo – kažu odrješito i bez ikakve sumnje o jezovitom događaju u sitnim noćnim satima nedaleko od noćnog kluba gdje je tu večer nastupao Siniša Vuco.

Maturantica je, podsjetimo, izašla u provod s dvjema prijateljicama, od kojih je jedna slavila rođendan. U noćnom klubu razgovarala je s jednim od mladića koji ju je častio pićem, a zatim je s njim izašla iz lokala. On ju je silovao, a zatim pozvao i prijatelje koji su učinili isto. Iživljavanje je trajalo nekoliko sati. U rastrojenom stanju, rastrgane odjeće, došla je u policiju s majkom, nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše ozljede i spolni odnos s više muškaraca. Imala je nešto manje od promila alkohola u krvi.

Pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju, policajci su nakon pet dana priveli mladiće u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Nakon puštanja dvojice najmlađih, koji su se vratili školskim obavezama, ostaloj trojici prijatelja produžen je pritvor uz jamčevinu od 800, 850 hiljada i milion kuna.

– Jedan je nastavio obrtničku praksu, a drugi večernju školu. Nisu u klasičnom kontaktu sa školskim kolegama i zasad nije bilo problema nakon njihova povratka. Naravno, pod malo su većim nadzorom – kaže djelatnik škole.

Zabrana uhođenja

Dok ih većina prijatelja podržava, njihovi roditelji su u šoku i ne mogu shvatiti što se dogodilo te zašto su njihovi sinovi u zatvoru.

– Oni, nažalost, nemaju utjecaja na njih jer je njihove sinove zapravo generacijski odredilo društvo i u tom društvu oni su i formirali mišljenje. Roditelji tu ne mogu puno učiniti i nalaze se u teškoj situaciji – tvrdi poznanik obitelji jednog od optuženih mladića. Nešto prije maloljetnika, u školu, udaljenu oko tri kilometra od njihove, vratila se i 17-godišnjakinja. Povratak u školu tražila je sama jer se, kako je rekla, tamo osjeća sigurno i zaštićeno.

Od napadača je štite mjere opreza koje je maloljetnicima izrekao istražni sudac Boris Radman.

Odredio im je zabranu približavanja 17-godišnjakinji na manje od 200 metara, zabranu kontaktiranja i uhođenja djevojke te javljanje policiji svaki ponedjeljak.

Do sada ih, prema neslužbenim informacijama iz policije, nisu prekršili.

– Sada je najvažnije da je moje dijete pokraj mene. Nema veće sreće, a za ostalo me nije briga – govori majka 17-godišnje maturantice. Očajna je žena samo nakratko zaustavila dah odgovarajući na pitanje kada će početi suđenje petorici okrutnih mladića.

– To pak nitko ne zna – kratko je odvratila. Puštanje iz pritvora dvojice silovatelja nije htjela komentirati, kao ni peticiju na web stranici Avaaz.org kojom se prikupljaju potpisi za njihov povratak u pritvor.

– Sudac ih je pustio na slobodu, a oni se prave herojima i glavnim facama za počinjeno teško kazneno djelo i još se time hvale na fejsu, djevojkom koju su silovala njih petorica. Ovom peticijom želimo ih vratiti nazad u zatvor da pravda bude zadovoljena – navode organizatori u obrazloženju peticije pod nazivom “Povratak 2 silovatelja maloljetnika u zatvor: pozivamo vas da skupimo 200.000 potpisa da silovatelji idu u zatvor”. Do danas je prikupljeno više od tisuću potpisa.

Suđenje nije na vidiku

Krajem prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu tužiteljstva na puštanje na slobodu dvojice maloljetnika. Žalba je odbijena jer je utvrđeno da je sudac istrage donio zakonitu odluku.

– Kako je riječ o maloljetnicima u dobi od 16 i 17 godina, utvrđeno je da mjere opreza koje su im izrečene nakon izlaska iz pritvora zakonski pokrivaju njihov boravak na slobodi. Ako se jedna od tih mjera prekrši, oni se automatizmom vraćaju u pritvor – rekao je Ivan Galović, županijski državni odvjetnik. Nije, međutim, htio navesti zbog čega je tužiteljstvo podnijelo žalbu na puštanje maloljetnika, rekavši kako ne smije komentirati predmete koji su u tijeku.

Kad će se zakazati suđenje, ovisi o završetku istrage koja u ovom slučaju još traje.

(Jutarnji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo