Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Skandalozno: Hrvatski novinar ismijavao zločine u Ahmićima !(Video)

Nemojte propustiti

Sinoć je na adresu Bh-index portala stigla primjedba čitatelja na video koji je prošlog mjeseca objavljen na Youtubeu. U spornom videu je snimak pjesme o zločinu u Ahmićima hrvatskog novinara i književnika Predraga Lucića.

Naime, Lucić je tokom promocije svoje nove poetske zbirke pod nazivom “Mjesec iznad Splita”, u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, na satiričan način ismijavao zločine u Ahmićima koji su se desili tokom agresije na BiH, dok su se prisutni smijali.

– Pogledao sam video koji strašno podiže tenzije koji je u jednom danu ostvario preko 1000 pregleda. Sramota da ovako nešto kruži na Youtubeu uvredljivo, ogavno, također i jadano, poručio je nezadovoljni čitatelj Bh-index portala.

Zbog ove nimalo ukusne satire, Udruženje građana žrtava rata 92-95 “16. april”, iz Ahmića, izdalo je saopćenje za javnost u kojem stoji:

“Preživjeli i porodice žrtava jednog od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ne prihvataju ovakav način satiričnog ismijavanja zločinaca iz vlastitih redova naroda kojem pripada Lucić, pri tome se ne obazirući na senzibilitete preživjelih žrtava i porodica nevino stradalih.

Bez obzira na kredibilitet Lucića i njemu sličnih glasnih kritičara tadašnjeg hrvatskog režima, zločin ne može biti predmet satire posebice u okolnostima dominantnog odbijanja suočavanja većine sa zločinima iz prošlosti i odbijanja odgovornosti za zločine koji su počinjeni u ime te većine.

Smatramo da niko nema pravo poigravati se sa osjećajima žrtava i preživjelih posebice u apsurdnim okolnostima Balkana gdje takve ideje, zbog izostanka zdravih procesa suočavanja s prošlošću, po pravilu završe kao uvredljivi navijački slogani i parole huligana i fašista”.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo