Nedjelja, 2 listopada, 2022

Skandalozno: Krvoločna slikovnica za djecu “Benko i Zenko” na kioscima u BiH (Foto)

Nemojte propustiti

“Knjige” za djecu u Bosni i Hercegovini ponovno privlače pažnju javnosti. Naime, poslije stupidnih činjenica da “vuk živi na grani” i da “ovca daje med” koje idu na sramotu, autora, recenzenata ali i izdavačkih kuća. Školarci u Bosni i Hercegovini se ponovno suočavaju sa novim nebulozama autora, piše Gec.ba.

Sl1

Ovoga puta riječ je o slikovnici za djecu “Benko i Zenko” u izdanju Izdavačko-grafičke kuće Planjax iz Tešnja. Za urednika ove tzv. slikovnice izvjesnom Ramiza Brkića i recenzenta prof.dr. Miljenka Šindića nije sporno što pomenuta slikovnica obiluje “krvoločnim temama”, pa tako u nekoliko pasusa ove horor slikovnice možete pročitati sljedeće:

– ”Svu vašu stariju braću i sestre gazda je prodao pred maj i svi su zaklani, oguljeni i stavljeni na ražanj, to jest nabijeni na kolac i dugo, dugo okretani i pečeni na užarenoj vatri. Poslije vas poguzije pojedu, a kosti ponesu psima da se i oni zaslade.”

– “Ne mogu, Rile, tako mi Boga! Ovog ne mogu zaklati. On me čitavo vrijeme gleda. On ima sjaj očiju isti kao moj pokojni sin koga je zgazio auto dok se vraćao iz škole.”

Sl2

Sve dok resorna ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini budu zatvarala oči, tolerišući stupidne knjižurine, vadeći se pri tome na manjak ingerencija, do tada će roditelji biti recenzenti slikovnica strave i užasa…
(Gec/Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo