Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Skandalozno: Premijer Nikšić i ministar Mikulić javno izvršili pritisak na sudsku vlast

Nemojte propustiti


Uoči sutrašnje sjednice Vlade Federacije BiH, pres konferenciju održali su premijer Nermin Nikšić i ministar pravde Zoran Mikulić. Federalni ministar pravde Zoran Mikulić osvrnuo se na Odluku Općinskog suda Sarajevo u vezi s tužbom potpredsjednika Vlade FBiH i federalnog ministra prostornog …

 

… uređenja Desnice Radivojevića, vezano za njegovu ‘ostavku’, a koji se oglasio nenadležnim u postupku po toj tužbi, uz očekivanje da će Kantonalni sud Sarajevo u vezi s tim donijeti na zakonu zasnovanu odluku. Mikulić je ukazao na neutemeljenost obrazloženja spomenute odluke, budući da se postupajući sudija pozvao na ustavne odredbe koje su prestale da važe prije više od deset godina. Podsjetio je da se u skladu sa Zakonu o sudovima, slučajevi – zahtjevi iz domena radnopravnih odnosa riješavaju u općinskim sudovima i to urgentno i prioritetno.

Mikulić je konstatirao je da iz spomenute odluke proistječe “da se sud ne želi miješati u vlastiti posao”, uz napomenu da je o ovome slučaju već izvjestio relevantne institucije, te da je protiv postupajuće sutkinje podnio prijavu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Sve navedeno primjer je čistog pritiska izvršne na sudsku vlast, direktno kršenje jednog od osnovnih pravnih načela kojim je sudska vlast odvojena od izvršne i zakonodavne, i povrh toga, sve je, da stvar bude šokantnija, javno izrečeno.

Svaka demokratska država, pa i BiH po svom Ustavu ima definiranu podjelu na tri vrste vlasti: zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast su usklađene i jedna drugoj podređene na način da u svim okolnostima može preovladati volja naroda.

Nadalje, nezavisnost sudstva podrazumijeva da je sud u svom radu vezan samo ustavom i zakonima, a da je nezavisan od svih vrsta pritisaka, naročito političkih. No ovu činjenicu premijer Nikšić, a pogotovo ministar pravde Mikulić, očigledno ne znaju. Jer da znaju, znali bi i da je jedno od najvažnijih načela u sudstvu načelo nezavisnosti i nepristrasnosti, a da izvršna vlast treba da osigurava provođenje sudskih odluka.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Budite oprezni: Policija objavila detaljne upute kako prepoznati falsifikovane novčanice

Mjesta na kojima se najčešće upotrebljavaju falsificirane novčanice su: pijace, maloprodajni objekti i sl. U Bosni i Hercegovini proteklih dana...

Možda vas zanima i ovo