Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Skandalozno: Ruski proizvođač vakcina Sputnik Republiku Srpsku smatra državom

Nemojte propustiti

Ovakva (ne)namjerna greška izazvala je brojne kometare, među kojima ima onih koji upozoravaju proizvođača vakcine kako bh. enitet RS nije država.

Ruski proizvođač vakcina Sputnik danas je izazvao pravu buru na Twitteru, zahvaljujući objavi o broju država koje su se do sada “pridružile njihovoj porodici”.

– Uprkos procjenama Ruskog fonda za direktna ulaganja, do kraja ove sedmice u našu porodicu Sputnik V okupićemo ne 25, nego 26 država. Svijet treba sigurniju i efikasniju vakcinu. Kao članovi Sputnik V tima očekujemo da ćemo uskoro primiti i nove članove u našu porodicu, navodi se u pratećoj poruci na Twitteru.

Ona sama po sebi ne bi bila sporna, da se ispod nje ne nalazi fotografija sa zastavama država koje su do sada kupile Sputnik V vakcinu. Među njima se nalazi i zastava i naziv Republike Srpske, ravnopravno sa zastavama i nazivima Rusije, Argentine, Bolivije, Srbije…

Ovakva (ne)namjerna greška izazvala je brojne kometare, među kojima ima onih koji upozoravaju proizvođača vakcine kako RS nije država. Međutim, ima i onih koji tvrde suprotno.

Valjda će čelnici nadležnih institucija u BiH naći za shodno da reaguju na ovakvo neprimjereno svrstavanje RS-a među države.

Da geopolotički odnosi u svijetu nisu jača strana u Sputniku, ilustruje i to da se među državama nalazi zastava i naziv Palestine, koja također nema međunarodno priznanje, iako ju je pojedinačno priznalo i uspostavilo diplomatske odnose više od 100 država u svijetu.

Komentari na Twitteru/Screenshot/

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden čestitao na dogovoru Turske, Švedske i Finske: Ojačavamo našu kolektivnu sigurnost

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvostatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, njegov finski...

Možda vas zanima i ovo