Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Skandalozno: Ruski proizvođač vakcina Sputnik Republiku Srpsku smatra državom

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Ovakva (ne)namjerna greška izazvala je brojne kometare, među kojima ima onih koji upozoravaju proizvođača vakcine kako bh. enitet RS nije država.

Ruski proizvođač vakcina Sputnik danas je izazvao pravu buru na Twitteru, zahvaljujući objavi o broju država koje su se do sada “pridružile njihovoj porodici”.

– Uprkos procjenama Ruskog fonda za direktna ulaganja, do kraja ove sedmice u našu porodicu Sputnik V okupićemo ne 25, nego 26 država. Svijet treba sigurniju i efikasniju vakcinu. Kao članovi Sputnik V tima očekujemo da ćemo uskoro primiti i nove članove u našu porodicu, navodi se u pratećoj poruci na Twitteru.

Ona sama po sebi ne bi bila sporna, da se ispod nje ne nalazi fotografija sa zastavama država koje su do sada kupile Sputnik V vakcinu. Među njima se nalazi i zastava i naziv Republike Srpske, ravnopravno sa zastavama i nazivima Rusije, Argentine, Bolivije, Srbije…

Ovakva (ne)namjerna greška izazvala je brojne kometare, među kojima ima onih koji upozoravaju proizvođača vakcine kako RS nije država. Međutim, ima i onih koji tvrde suprotno.

Valjda će čelnici nadležnih institucija u BiH naći za shodno da reaguju na ovakvo neprimjereno svrstavanje RS-a među države.

Da geopolotički odnosi u svijetu nisu jača strana u Sputniku, ilustruje i to da se među državama nalazi zastava i naziv Palestine, koja također nema međunarodno priznanje, iako ju je pojedinačno priznalo i uspostavilo diplomatske odnose više od 100 država u svijetu.

Komentari na Twitteru/Screenshot/

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Popuštanje mjera u dijelovima države: Slovenija otvara kafiće, restorane i srednje škole

Kafići i restorani u dva regiona, u Posavju i na jugoistoku Slovenije, moći će od danas da rade normalno...

Možda vas zanima i ovo