Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Skočile cijene goriva širom BiH

Nemojte propustiti

U potrazi za dobrim vijestima: Federalni krizni štab mogao bi ublažiti mjere, razmatra se mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva trenutno se razmatra mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu. Kako se saznaje od...

CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH,...

Doktor Šeranić: Vakcina ne štiti od zaraze, u planu je otvaranje vakcinalnih punktova

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati...

Bh. meteorolog koji daje najprezicnije prognoze: Ovo nisam vidio od 2010. godine i februar bi mogao biti sličan

Intenzivnije padavine se očekuju i danas, a meteorolog Nedim Sladić kaže da deceniju nije vidio ovoliko vlažnu zimu u...

Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više od pet do sedam feninga po litru.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,74 KM, a sadašnja cijena mu je 1,81 KM po litru.

“Dizel je ranije koštao 1,76 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,83 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku od pet do sedam feninga”, kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi.

I u FBiH ističu da je došlo do rasta cijena i one su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,71 KM, dok na drugim čak 1,99 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,64 KM, a dizela 1,67 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, potvrdio je za “Nezavisne” da je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet do sedam feninga.

“Cijene neće dalje rasti i to je značajno za privrednike i građane RS u vrijeme predstojećih praznika. Naravno da dešavanja na svjetskom nivou mogu da budu faktor nestabilnosti cijena, a tiču se berzanske robe, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha da eventualni poremećaj na tržištu ili nestašicu reguliše na način da nema većih promjena u prodajnim cijenama”, kazao je Trišić.

Dodaje da je siguran da u narednom periodu neće doći do povećanja cijena goriva.

“Cijene nafte u RS najniže su u regionu, a niže su i u odnosu na FBiH za pet do deset feninga”, pojasnio je Trišić.

Dodao je da će trenutne cijene goriva u RS biti na snazi u narednih 15 dana.

“Snabdijevanje je stabilno, po mojim informacijama, niti jedan distributer nema problema u zalihama ili nabavci naftnih derivata, što je pozitivno s aspekta energetske stabilnosti tržišta”, zaključio je Trišić.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

“Sigurno je da su cijene više i za desetak feninga, a čim počne poskupljenje goriva, građani očekuju da će doći do viših cijena i osnovnih životnih namirnica”, kazala je Marićeva.

Ona podsjeća da se pad cijena osnovnih namirnica nije desio kad su u prethodnim mjesecima cijene goriva padale.

“Kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona sigurno je i diktirala i cijenu nafte, odnosno potražnju za naftom”, kazala je Marićeva.

Dodala je da su vlasnici pumpi podigli cijene goriva vjerovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana.

Ona je ukazala i na to da postoje velike razlike u cijenama na pumpama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čovićev HNS traži da bošnjački politički vrh da osudi ‘zvjerstva mudžahedina u BiH’

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozvali su danas bošnjački politički i državni vrh da konačno osudi zvjerske pohode i...

Možda vas zanima i ovo