Srijeda, 4 listopada, 2023

Skočile cijene nekretnina u BiH: Kvadrat stana košta koliko dvije prosječne plaće

Preporučeno

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021, veći je za 1,5%.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u Bosni i Hercegovini iznosila je 2.248 KM po kvadratnom metru.

Za godinu dana, cijena kvadrata poskupila je za 447 KM ili za skoro 25 posto.

Upravo se čita:  Oglasili se iz MUP-a ZDK nakon zločina koji je šokirao BiH: Napadač Aidu usmrtio pucnjem iz lovačke puške dok je radila u pekari

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju prošle godine iznosila je 1.801 KM.

“U usporedbi sa prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2021. godini, u prvom kvartalu ove godine prosječna cijena veća je za 23 posto, a u odnosu na isti period lani veća je za 24,9 posto “, priopćili su iz ove agencije.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

Za godinu dana, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 185 na 226 KM, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su sa 1.141 na 1.426, dok su ostali troškovi porasli sa 475 na 596 KM.

Praktično, kvadrat stana u novogradnji u prvom tromjesečju ove godine koštao je koliko iznose dvije prosječne plaće u BiH. Naime, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u BiH je u martu 2022. iznosila 1.092 KM.

Upravo se čita:  Opsadno stanje oko manastira Banjska: Objavljene fotografije napadača, maskirani su i naoružani

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021, veći je za 1,5%. U odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini manji je za 32,3 posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo