Nedjelja, 2 travnja, 2023

Škola strave: Na Floridi pronađene kosti dječaka nestalih pre više od 50 godina

Nemojte propustiti

Istraživači sa Univerziteta Južne Floride pronašli su na improvizovanom groblju kosti za koje se vjeruje da su pripadale dječacima koji su pokušavali da pobjegnu iz popravnog doma “Arthur G. Dozier škole za dječake” i potom netragom nestajali prije više od 50 godina.

Christian Wells, antropolog sa ovog univerziteta, kažu da su pronašli dijelove alata koji je korišćen za sahranjivanje.
Bivši štićenici ove škole, koji sada imaju između 60 i 70 godina, svjedoče o brutalnim prebijanjima mahom crnih dječaka, kao i njihovim mistrerioznim nestancima. “Dozier” je postojao punih 111 godina, a škola je zatvorena prije dvije godine.

Kosti su odnijete na ispitivanje na Univerzitet Južne Floride i Univerzitet Svernog Teksasa u okviru programa koji finansira američko Ministarstvo pravde, a krvni srodnici nestalih dječaka dali su krv na analizu.

Otkopavanje je započelo kada su forenzičari uz pomoć detektora i pregledajući stare registre zabilježili 31 mjesto na kojem bi mogle da se nalaze ljudske kosti. Istraživači su stavili bijele krstove na obližnjem brdu kako bi na taj način odali poštu dječacima.

Tananarive Due, koja je došla da otkopa ostatke neke od članova svoje porodice, kazala je da je Robert Stivens, brat njene babe po majci, umro u ozloglašenoj školi 1937. godine.

“Priča je bila da je pokušao da pobjegne. Kao zvanični uzrok smrti navedeno je da ga je drugi štićenik ubo sječivom. Ali s obzirom koliko je bilo tih dječaka, ko zna kako su umrli? Njihovim porodicama nikada nije pružena prilika da se oproste od njih”, kazala je Tananarive Due.

a4217dae6a6fc7de06d9e2259a94103e

(Blic.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo