Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Školska godina u BiH tek što je počela: Učenica pozitivna na koronu, ostali učenici moraju u izolaciju na 14 dana

Nemojte propustiti

Direktorica ove škole je još jednom apelovala na roditelje da budu obazrivi i odgovorni, jer svojim ponašanjem mogu mnogo da pomognu i svojoj djeci i nastavnicima u školama tokom nastave u uslovima pandemije koronavirusa.

Jedna grupa učenika sedmog razreda Osnovne škole “Ivo Andrić” u Banjoj Luci biće upućena u izolaciju narednih 14 dana, nakon što je danas virus korona potvrđen kod jedne učenice, potvrdila je za Srpskainfo direktorica ove škole Željka Opačić.

Po njenim riječima, sa informacijom o pozitivnom testu nastavnike je upoznala majka učenice, a već su upoznati i higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u skladu sa procedurama.

– Učenica je bila u školi samo u utorak, prvi dan škole, dok jučer nije dolazila. Danas je majka obavijestila školu o pozitivnom testu na virus korona, kao i da je otac, također, pozitivan. Dom zdravlja ima spiskove učenika, tako da će ta njena grupa u kojoj je boravila taj jedan dan biti upućena u izolaciju. Već su obaviješteni i roditelji sve te djece i oni danas popodne nisu došli na nastavu. Nadam se da će od ponedjeljka već biti u mogućnosti da nastavu prate onlajn, preko Microsoft Office 365 platforme – kaže direktorica ove škole.

Ona je još jednom apelovala na roditelje da budu obazrivi i odgovorni, jer svojim ponašanjem mogu mnogo da pomognu i svojoj djeci i nastavnicima u školama tokom nastave u uslovima pandemije koronavirusa.

– Mogu slobodno reći da se djeca vrlo savjesno i odlično snalaze u ovome i apelujem na odrasle da ne budu ti koji će posrnuti. Škole i nastavnici su spremno dočekali novu školsku godinu i uz pomoć roditelja možemo da što bolje zaštitimo i djecu i sve ostale u zajednici – ističe Željka Opačić.

Jedan učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona i škola je odmah po saznanju striktno primijenila protokol propisan od Ministarstva prosvjete i kulture i Instituta za javno zdravstvo RS, rekla je Srni direktor škole Dijana Šobot.

“Najvažnije je da se učenik trenutno dobro osjeća i da je dobrog stanja”, rekla je Šobotova.

Prema njenim riječima, učenik je u školu došao u utorak, 1. septembra, po raspored časova i po informacije i u tom odjeljenju je ukupno devet đaka, a u školi ni prije toga prvog dana nastave nije bio, kao ni danas ni juče.

“Riječ je o veoma savjesnom i odgovornom đaku. Već od utorka popodne javio se razrednom starješini i požalio se na zdravstvene tegobe, na šta mu je razrednik odgovorio da se javi ljekaru i da ne dolazi u školu. Danas se takođe javio razredniku i saopštio da je pozitivan na virus korona, a razrednik je obavijestio mene”, navela je ona.

Šobotova je rekla da je ona o slučaju obavijestila Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kako i nalaže protokol, i da je Higijensko-epidemiološka služba naložila kućnu izolaciju za svih devet đaka iz tog dijela odjeljenja, a školi da nastavi provoditi mjere kao i do sada u skladu s propisanim protokolom.

“Mi smo još prošle sedmice HES-u dostavili spiskove svih grupa, a danas smo za konkretnu grupu dostavili i brojeve telefona i Higijensko-epidemiološka služba dalje postupa po svojim procedurama”, dodala je Šobotova.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije u Gradskoj upravi Prijedor Stevica Dronjak rekao je da se sve prijedorske škole pridržavaju propisanih mjera i protokola, a da neke među njima su otišle i korak dalje odnosno i više nego što se zvaničnim odlukama Ministarstva i Instituta nalaže.

“To će tako ostati i dalje, ali evo ovaj jedan slučaj prvog dana nastave pokazuje nam svima da opreza mora biti stalno. Oprezni moraju biti ne samo nastavnici i osoblje u školama, nego i roditelji i đaci, a i prevoznici koji obavljaju uslugu prevoza đaka”, naglasio je Dronjak.

On je najavio da će do kraja sutrašnjeg dana sve osnovne i srednje škole, sve područne škole osnovnih škola, te Muzička škola “Savo Balaban” i Centar “Sunce” dobiti beskontaktne toplomjere, ukupno 57 ovih sprava, za šta su se zajednički pobrinuli Gradska uprava i ovdašnja kancelarija italijanskog Udruženja Program Prijedor.

“Apelovao bih takođe na đake da se ne zadržavaju ispred škola u grupama, jer je takva pojava primijećena u pojedinim brojnijim školama, kao i na osoblje da takve pojave sprečavaju”, poručio je Dronjak.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo