Petak, 24 rujna, 2021

Skoro 10 posto aplikacija na Google Playu je opasno

Nemojte propustiti

Kompanija Trend Micro na svojoj stranici često objavljuje svoja saznanja vezana uz mobilnu platformu Android, a sada su objavili rezultate svog novog istraživanja – gotovo 10 posto aplikacija koje Google Play ima u svojoj ponudi su na nekin način maligne.

android2Trend Micro je pregledao oko dva miliona različitih aplikacija za Android te su otkrili da je njih 293.091 opasno na neki način, 150.203 aplikacija sadrži neki oblik visokog rizika za korisnike, što daje rezultat od ukupno 443.294 aplikacija na koje treba pripaziti.

Od 293.091 izuzetno opasnih aplikacija njih 68.740 nalazi se na Google Playu, a budući da se tamo nalazi oko 700 hiljada aplikacija, ispada da je gotovo deset posto Android aplikacija izuzetno opasno za uređaje.

Trend Micro je aplikacije analizirao svojim alatom Mobile App Reputation Service, a izvještajem žele podići svijest korisnika na činjenicu da je maligni softver itekako prisutan na mobilnim uređajima.

(Klix)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo