Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Skoro 25,8 miliona KM za uvećanje plata uposlenika u KS

Preporučeno

Uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi će visina plate biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore.

Vlada Kantona Sarajevo će uvećati plate za pet posto za više od 14.000 uposlenika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za šta je potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 25,8 miliona KM. Uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi će visina plate biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Kako je saopćeno iz Službe za protokol i press KS, u ovoj godini je za plate i naknade uposlenika u Kantonu Sarajevu izdvojeno više od pola milijarde KM.

U tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu za pet posto, a kasnije tokom godine kroz kolektivne ugovore između 7 i 12 posto. U 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine.

Upravo se čita:  Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju brdo para

Pored toga po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća, Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju Budžet Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas