Subota, 4 veljače, 2023

Skoro 25,8 miliona KM za uvećanje plata uposlenika u KS

Nemojte propustiti

Uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi će visina plate biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore.

Vlada Kantona Sarajevo će uvećati plate za pet posto za više od 14.000 uposlenika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za šta je potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 25,8 miliona KM. Uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi će visina plate biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore.

Kako je saopćeno iz Službe za protokol i press KS, u ovoj godini je za plate i naknade uposlenika u Kantonu Sarajevu izdvojeno više od pola milijarde KM.

U tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu za pet posto, a kasnije tokom godine kroz kolektivne ugovore između 7 i 12 posto. U 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine.

Pored toga po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća, Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju Budžet Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo