Subota, 22 siječnja, 2022

Skoro devet miliona Rusa redovno konzumira drogu

Nemojte propustiti

Gotovo devet miliona Rusa redovno konzumira neku zabranjenu drogu, rekao je šef federalne službe za kontrolu droga Viktor Ivanov.

sve-rusija-droga“Oko 8,8 miliona Rusa su narko ovisnici, a više od 18 miliona probalo je neku drogu najmanje jednom”, rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Rusija, glavni “provodnik” droge iz Avganistana, prva je na svijetu po broju heroinskih ovisnika po glavi stanovnika, prenijela je agencija RIA Novosti.

Više od 90 odsto ovisnika u zemlji koristi heroin. Procjenjuje se da tržište heroina u Rusiji “obrće” oko šest milijardi dolara, dok tržište hašiša “obrne” oko 1,5 milijardi dolara.

Ivanov je rekao da su njegova agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova spremni da upotrijebe sveobuhvatnu bazu podataka o korisnicima droge koji su bili umiješani u kriminalne aktivnosti povezane sa drogom. To će biti dio državnog programa za rehabilitaciju za narkomane, koji će biti kompletiran u martu naredne godine.

Rusija je nedavno pooštrila mjere s ciljem suzbijanja širenja droge među ruskim građanima. “Oko 550.000 ljudi je pod istragom ili je osuđeno zbog trgovine ili distribucije droge”, rekao je Ivanov.

Prema statističkim podacima, do 40.000 Rusa umre svake godine od bolesti povezanih sa drogama.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo