Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Skoro devet miliona Rusa redovno konzumira drogu

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Gotovo devet miliona Rusa redovno konzumira neku zabranjenu drogu, rekao je šef federalne službe za kontrolu droga Viktor Ivanov.

sve-rusija-droga“Oko 8,8 miliona Rusa su narko ovisnici, a više od 18 miliona probalo je neku drogu najmanje jednom”, rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Rusija, glavni “provodnik” droge iz Avganistana, prva je na svijetu po broju heroinskih ovisnika po glavi stanovnika, prenijela je agencija RIA Novosti.

Više od 90 odsto ovisnika u zemlji koristi heroin. Procjenjuje se da tržište heroina u Rusiji “obrće” oko šest milijardi dolara, dok tržište hašiša “obrne” oko 1,5 milijardi dolara.

Ivanov je rekao da su njegova agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova spremni da upotrijebe sveobuhvatnu bazu podataka o korisnicima droge koji su bili umiješani u kriminalne aktivnosti povezane sa drogom. To će biti dio državnog programa za rehabilitaciju za narkomane, koji će biti kompletiran u martu naredne godine.

Rusija je nedavno pooštrila mjere s ciljem suzbijanja širenja droge među ruskim građanima. “Oko 550.000 ljudi je pod istragom ili je osuđeno zbog trgovine ili distribucije droge”, rekao je Ivanov.

Prema statističkim podacima, do 40.000 Rusa umre svake godine od bolesti povezanih sa drogama.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo