Petak, 25 lipnja, 2021

Škoro poručuje:”Hrvatska je trebala nabaviti američke zrakoplove i zbog Hrvata u BiH

Autor:Hina

Nemojte propustiti

“Nakon ovakve nesmotrene i dugoročno štetne odluke Andreja Plenkovića, potpuno je jasno da je Hrvatska, u slučaju bilo kakvog sukoba u budućnosti, za koji se nadamo da ga ipak neće biti, ponovno prepuštena sama sebi, bez ijednog prijatelja i političkog saveznika, a Hrvati u Bosni i Hercegovini na milost i nemilost susjedima koji im, svaki iz svojih razloga, nisu skloni”, poručuje Domovinski pokret.

Reagirajući na medijske napise, Domvinski pokret se oštro usprotivio kupovini 12 polovnih vojnih borbenih aviona F3R Rafale od Francuske te poručio da je Hrvatska umjesto francuske trebala prihvatiti američku ponudu.

-Hrvatska je, umjesto francuske, trebala prihvatiti američku ponudu, ističe Domovinski pokret (DP) u priopćenju te poziva sve relevantne političke snage u državi da izvrše pritisak na državno vodstvo kako bi se donošenje ovako štetne odluke trenutačno zaustavilo i ponovno preispitalo, prenosi Hina.

Nakon što je Jutarnji list objavio da se Vlada odlučila prihvatiti francusku ponudu, DP ističe da je nabava ovakvih aviona prije svega potvrđivanje strateškog vojnog i političkog savezništva između dvije države, a tokom Domovinskog rata visoki francuski zvaničnici nisu se pokazali kao prijatelji, a francuska vladajuća politika nije bila hrvatski saveznik.

-Bili su to Amerikanci, a podsjetnik na Oluju je posve dovoljan argument za takve tvrdnje. Pokojni ministar obrane Gojko Šušak, strpljivo je, zajedno s američkim kolegom i prijateljem Williamom Perryjem pod zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, gradio takvo savezništvo, a ono je urodilo pobjedničkim akcijama i trijumfom Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, te u konačnici – oslobođenjem teritorija kojeg je okupirao velikosrpski agresor, navodi DP.

Domovinski pokret ovim putem iskazuje čuđenje prema šutnji hrvatskih ratnih generala, koji nisu osjetili potrebu progovoriti, posebice zbog pitanjea ugrožavanja nacionalne sigurnosti te moguće netransparentnosti tijekom procesa nabave borbenih zrakoplova, prenosi Hina.

-Na veze Andreja Plenkovića i Emannuela Macrona, u kontekstu tobožnje europske pomoći zbog koronakrize i milijardi koje bi trebale doći u Hrvatsku, već smo upozoravali, no sada valja postaviti pitanje – jesu li oni koji vode državu svjesni da dugoročno uništavaju hrvatsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama, zbog usko političkih, a moguće i osobnih interesa, pita se DP.

Domovinski pokret uopće ne želi ulaziti u procjene kvalitete bilo kojeg borbenog zrakoplova, jer je nesumnjivo i u francuskom i u američkom slučaju, riječ o letjelicama besprijekorne kvalitete i sjajnih performansi, no ističe da je ovdje ipak najbitniji strateški kontekst.

-Iako se trenutačni premijer voli hvaliti sjajnim diplomatskim vještinama i ovaj je put uspio dokazati da one, ili ne postoje, ili su u službi Bruxellesa i Pariza, a nikako ne hrvatskih nacionalnih interesa, ističe DP.

Navode i da se Vučićeva Srbija naoružava i da je ove godine, prvi put nakon Oluje, pretekla Hrvatsku po borbenoj spremnosti.

-Istodobno, Hrvatska je odlučila kupiti vojne zrakoplove od države koja je Beogradu već prodala najsuvremenije proturaketne sustave, bez obzira na to što naši istočni susjedi nisu dio NATO Saveza. S druge strane, Amerikanci su Hrvatskoj i nakon Oluje nastavili pomagati, a donacije u vojnoj opremi, borbenim helikopterima, oklopnim vozilima i obrazovanju našeg časničkog kadra – mjere se u stotinama milijuna dolara, piše u priopćenju DP-a.

“Nakon ovakve nesmotrene i dugoročno štetne odluke Andreja Plenkovića, potpuno je jasno da je Hrvatska, u slučaju bilo kakvog sukoba u budućnosti, za koji se nadamo da ga ipak neće biti, ponovno prepuštena sama sebi, bez ijednog prijatelja i političkog saveznika, a Hrvati u Bosni i Hercegovini na milost i nemilost susjedima koji im, svaki iz svojih razloga, nisu skloni”, poručuje DP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo