Petak, 25 lipnja, 2021

Skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Nepoznati počinitelji protekle noći su oskrnavili Atik Sultan Sulejmanovu džamiju u Bijeljini.

– Džematlije na sabah namazu dočekao je nemili prizor obijene džamije i razbijenih stakala na prozorima. Od dosad službeno zabilježenih napada, ovo je najdestruktivniji nasrtaj otkad je džamija u funkciji – potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Huligani su razbili staklo na jednom prozoru, obili ulazna vrata u džamiju, ušli u predvorje, razbacali inventar, te uništili oglasni baner.

Potom su razbili staklo na ulaznim vratima u molitveni prostor, obili vrata i ušli u molitveni prostor, gdje su ubacili kamenje i komade leda.

O svemu je obaviještena policija, a rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina zatražilo je krivično gonjenje protiv “NN” počinitelja, jer je u pitanju skrnavljenje Nacionalnog spomenika BiH, što podliježe krivičnim sankcijama i kazni od najmanje tri godine zatvora.

Istoga jutra džamiju su posjetili gradonačelnik Mićo Mićić i njegov zamjenik Huso Zečkanović.

O svemu su obaviješteni Muftijstvo tuzlansko i Međureligijsko vijeće BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo