Petak, 25 lipnja, 2021

Skulptura Merkelove kako obavlja nuždu uzburkala javnost (Foto)

Nemojte propustiti

Njemci bi bili ponosni da to umjetničko djelo prikazuje njihovu kancelarku u ponosnom stajaćem položaju, no ona čuči i vrši veliku nuždu na travnjaku.
U botaničkom vrtu u Grazu izložena je skulptura Angele Merkel.

news-2013-Juni-merkel_grac_1_996211555Njemci bi bili ponosni da to umjetničko djelo prikazuje njihovu kancelarku u ponosnom stajaćem položaju, no ona čuči i vrši veliku nuždu na travnjaku. Skulpturi Angele Merkel pri vršenju nužde “pomaže” skuptura čovjeka koji liježe ispod nje i pridržava joj stražnjicu.

Ovaj su projekat dvojica umjetnika, Alexander Nikolic i Michael Kalivoda, prozvali “Evropsko državljanstvo”.

U njemačkim je medijima podignuta velika graja; postavljaju pitanje smije li se na taj način prikazivati njihovu kancelarku.

Umjetnici tvrde kako im je cilj bio pokazati trivijalnost ljudskog života, prenose Nezavisne.

“Radi se o tome da je ona (Merkel) dominantna, hegemonijska političarka. Politika ulazi, takođe, u intimne sfere svakog pojedinca, stoga mnogo toga više nije intimno”, rekao je Nikolic.

Ova će skulptura, kako je planirano, do septembra biti izložena u Grazu u sklopu “Međunarodnog bijenala skulptura”, koje organizuju austrijski umjetnici.

(24sata.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo