Petak, 24 rujna, 2021

Skupo iskustvo za neimenovanog Bosanca: Zbog čega vozači plaćaju visoke kazne na graničnim prijelazima s Hrvatskom

Nemojte propustiti

Dolaskom na Granični prijelaz Stara Gradiška, ovom Bosancu su policijski službenici u suradnji s djelatnicima Carine na ulazu u Republiku Hrvatsku, prilikom kontrole njegovog osobnog automobila pronašli 7 kg suhog mesa, 7 kg ćevapa i 12 kg salame.

Na stranici GPMaljevac objavljena je informacija o tome kako je neimenovani Bosanac na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na ulazu u Republiku Hrvatsku, platio 3.650 KM kazne.

Naime, muškarac je 12. augusta 2021. krenuo nazad iz Bosne i Hercegovine na posao prema EU pa je, piše isti izvor, “sebi i prijateljima ponio malo domaćih proizvoda da ih prati kulinarski miris rodnog kraja”.

No, dolaskom na Granični prijelaz Stara Gradiška, policijski službenici u suradnji s djelatnicima Carine na ulazu u Republiku Hrvatsku, su prilikom kontrole njegovog osobnog automobila pronašli 7 kg suhog mesa, 7 kg ćevapa i 12 kg salame.

Foto: GP Maljevac

Pronađeno meso i salama su oduzeti, a djelatnici Carine su mu naplatili novčanu kaznu u visini od 14.000 kuna (oko 3.650 KM). Inače kazna je iznosila 21.000 kuna (5.480 KM), ali je umanjena jer je plaćena na licu mjesta.

Dan kasnije, još jedan vozač, ali iz Srbije, našao se u istoj situaciji na Graničnom prijelazu Tovarnik.

Dakle, on je kako kaže do 4. augusta s porodicom bio na godišnjem odmoru u Srbiji i prilikom povratka u Švicarsku gdje živi i radi ponio je devet litara domaće rakije prepečenice, zatim 7 kilograma suhog mesa i 13 kilograma sira.

Foto: GP Maljevac

“Prlikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik na pitanje carinika šta imam za prijavit’ ja sam odgovorio da imam rakije malo više od dozvoljenog jer nas je bilo pet osoba u vozilu.

Carinik je zatražio detaljan pregled vozila i našao je sve gore navedeno iako nisam znao da se ništa ne može tranzitirat kroz EU jer ja sam krenuo u Švicarsku koja ima druge zakone i dosta toga je dozvoljeno na granici. Šta je tu je, uglavnom rakija, sir, meso i dvije tegle meda koje sam imao su mi oduzeli uz izrečenu kaznu od 25.500 kuna (6.650 KM)”, priča ovaj vozač za GPMaljevac.

Zato, još jednom upozorenje i oprez svima – nemojte prevoziti suhomesnate proizvode i sličnu hranu, više od dvije kutije cigareta, itd, preko vanjske EU granice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo