Petak, 24 ožujka, 2023

Skupocjena vila u Trpnju zapuštena i pod katancima

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina već godinama ima problem s korištenjem imovine u Hrvatskom primorju čiji je vlasnik. A prema zvaničnim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, BiH posjeduje skoro 200 objekata u Hrvatskoj.

Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu maraka. No, ni dvije decenije nakon raspada bivše Jugoslavije ti objekti nisu vraćeni u posjed naše zemlje.

Mnogi od tih objekata se potražuju, a jedan od rijetkih koji je vraćen u posjed FBiH je vila “Dom odmora” u Trpnju, koji je prije nekoliko godina i obnovljen. Ovaj reprezentativni objekt smješten je na atraktivnoj lokaciji uz samo more, a prije nekoliko godina služio je za ljetovanje pojedinih federalnih zvaničnika.

Za obnovu vile utrošeno je 1,27 miliona KM, ali nakon što je nametnuta zabrana raspolaganja državnom imovinom do konačnog dogovora, objekt je prazan i, kako se uvjerila ekipa “Dnevnog avaza” na licu mjesta, totalno zapušten!

Po samom dolasku u Trpanj, zakucali smo na više adresa u potrazi za bh. vilom. Nakon polusatnog lutanja, upućeni smo prema “Domu odmora”. Nije ni čudo, jer po dolasku na odredište nismo zatekli nikakav znak, natpis ili čuvara koji bi nam mogao reći da smo na pravom mjestu. Zahrđala ograda s obje strane vile odavala je utisak da je imovina neodržavana i zapuštena. Prilaz objektu više je nego jeziv.

Vila u Trpnju (Foto: Arhiv)
Vila u Trpnju (Foto: Arhiv)

Vidjevši stanje u kojem se vila nalazi, znali smo da nismo pogriješili i da je upravo to objekt za čiju smo obnovu utrošili više od milion KM. Sve nalikuje na džunglu, a ne na višemilionski vrijednu luksuznu vilu. Plaža ispred samog objekta je neuređena. No, to nije spriječilo rijetke “ilegalce” da se ušunjaju u napušteni kompleks i pobjegnu od gužve na gradskoj plaži.

U vilu nismo mogli ući, jer nije bilo čuvara koji bi nam mogao otvoriti vrata i pokazati unutrašnjost objekta. Kako saznajemo, vila ima 12 soba, a od 2010. godine tamo ne dolaze ni funkcioneri, jer je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Znači, novac poreznih obveznika koji je utrošen za obnovu trpanjske vile, propadat će dok pitanje državne imovine ne bude riješeno. Do tada će vila biti pod katancima. Ne može se ni prodati ni iznajmiti!

(Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo