Utorak, 19 listopada, 2021

Skypeom se širi novi virus! Evo šta trebate znati kako biste se zaštitili…

Nemojte propustiti

Trojanski virus koji se aktivira klikanjem na link širi se Skypeom, upozorili su danas iz kompanije koja se bavi internetskom sigurnosti Kaspersky Lab.

skypeZaraza se širi porukom koja naizgled dolazi od jednog od kontakata sa Skypea, a koja uz tekst ‘Your photo isn’t really that great’ ima i link koji korisnika vodi na fotografiju, a počinje poput bilo kojeg skraćenog linka bit.ly i goo.gl.

Međutim, ako se klikne na link, otvara se web-stranica koja potom skida zloćudan kod na računalo umjesto prikazivanja fotografije.

Osim što trojanac pokušava ukrasti bilo kakvu lozinku koja je pohranjena na računalu, istu poruku o fotografiji šalje kontaktima putem Skypea. Također, u jednoj od verzija trojanac na računar instalira Bitcoin generator – program koji koristi procesorsku snagu računara kako bi izradio digitalnu valutu Bitcoin.

Ako koristite Skype i kliknete na sumnjiv link, a potom primijetite da vam je računar izuzetno spor, vjerovatno ste ‘pokupili’ trojanca.

Koliko se brzo trojanac širi, najbolje govori podatak da lažne linkove klika oko 12 hiljada korisnika svakog sata.

Zasad su najugroženiji korisnici iz Rusije, Italije, Ukrajine, Poljske, Kine i Bugarske, ali iz Kaspersky Laba upozoravaju kako bi se zaraza mogla proširiti i na druge zemlje.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo