Subota, 27 veljače, 2021

Slaba zastupljenost žena na političkoj političkoj sceni zapadnog Balkana

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

Žene političari na zapadnom Balkanu suočavaju se s dominacijom muškaraca. Prema posljednjem istraživanju Međuparlamentarne unije (IPU), kojim je utvrđen procenat političke participacije žena u državnim parlamentima, Bosna i Hercegovina se nalazi na 60. mjestu od ukupno 189 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem.
 
Foto: AnadolijaU Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, od 42 poslanička mjesta njih devet su popunile žene što čini 21.4 posto ukupne zastupljenosti. U Domu naroda među 15 delegata su dvije žene, što 13.3 procenata.
 
Srbija je na listi IPU-a nabolje plasirana balkanska zemlja i nalazi se na 22. mjestu. U parlamentu te zemlje, od 250 mjesta 81 je popunjeno ženama što je 32.4 posto. Slijedi Slovenija u čijem državnom parlamentu, od 90 mjesta, 29 čine žene i to predstavlja 32.2 posto političke participacije. Makedonija je na 28. mjestu – od 123 poslanička mjesta 38 su popunile žene, a to je 30.9 posto. Hrvatska je na 47. mjestu. U parlamentu te zemlje među 151 zastupnikom je i 36 žena, što čini 23.8 posto. Albanija je na 84. mjestu, jer od 140 poslanička mjesta 22 čine žene, što je 15.7 posto ukupne zastupljenosti. Od zemalja u regiji najslabije je plasirana Crna Gora koja se nalazi na 99. mjestu a u čijem parlamentu od ukupno 81 mjesta, 10 je popunjeno ženama što je 12.3 posto.
 
Na nivou Evrope, Švedska je zemlja koja ima najviše žena u državnom parlametu – od 349 poslaničkih mjesta 156 je popunjeno ženskom populacijom, što je ukupno 44.7 posto. Finska je na 6. mjestu. U toj zemlji od 200 poslaničkih mjesta 85 zauzele su žene, što je 42.5 posto. Holandija je osma, jer u njenom državnom parlamentu od 150 poslanika 61 su žene, što je 40.7 posto.
 
Prema istraživanju IPU-a, Ruanda ima najveći procenat žena u državnom parlamentu. Od 80 poslaničkih klupa, 45 je popunjeno ženama, što je 56.3 posto.
 
Od ostalih zemalja svijeta, Velika Britanija se nalazi na 55. mjestu, Kina na 61., Francuska na 70., a Sjedinjene Američke Države na 79. mjestu liste Međuparlamentarne unije koja tretira učešću žena u politici.
 
Prema istom izvoru, u svijetu ima 48 zemalja u kojima u zakonodavnim tijelima na državnom nivou ne postoji nijedna žena.
 
Međuparlamentarna unija je internacionalna organizacija koja okuplja zakonodavna državna tijela čitavog svijeta, a osnovana je 1889. godine. Svake godine Međuparlamentarna unija objavljuje najnovija istraživanja u vezi sa političkom participacijom žena u državnim parlamentima u 189 zemalja svijeta.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje...

Možda vas zanima i ovo