Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Sladić najavio novi toplotni val u BiH: Afrika se prsi prema Balkanu

Nemojte propustiti

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima porast naoblake u Bosni što će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren u sjevernim i zapadnim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevna temperatura 28 do 34, na jugu do 36 °C.

Meteorolog Nedim Sladić kaže da smo vrhunac toplotnog vala ispratili te da se od danas snižavaju se temperature.

– Početak jula kreće umjerenijim i nestabilnijim ritmom, naročito u Bosni, ali nekih značajnijih padavina i dalje nema koje bi širokopojasno ublažile sušu. Glavnina poremećaja premješta se i ovoga puta sjevernije od naše zemlje, ali svježiji zrak dospjet će zahvaljujući jačem sjeverozapadnom strujanju u kojem će biti vlage, a koja se spušta i u niže slojeve vertikalnog atmosferskog stuba – navodi Sladić.

Dodaje da se za danas i sutra treba računati da usljed viška termičke energije na sjeveru, sjeveroistoku i djelomično u centralnoj Bosni usljed snažnog izdizanja, hlađenja, širenja i kondezovanja zraka iz prizemlja u visinu može biti vertikalnog razvoja tornjastih oblaka iz kojih može biti i lokalnih grmljavinskih nevremena praćenih gradom i jakim vjetrom.

– Iza 7. 7. ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu, što će izgledno značiti i novi, za mnoge predjele Bosne, treći toplotni val ovog ljeta – navodi Sladić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Uprava Aerodroma u Sarajevu donijela odluku koja će se mnogima dopasti

S Aerodroma mole korisnike usluga da se, na obostrano zadovoljstvo, striktno pridržavaju propisanih pravila. Od 1. jula na Međunarodnom aerodromu...

Možda vas zanima i ovo