Petak, 1 ožujka, 2024

Sladić najavljuje preokret: Stiže nam toplotni val, temperature iznad prosjeka, a oni koji žele ići na more…

Preporučeno

“Ovo ljeto, osim što će biti toplo, imaćemo i toplotne valove. Apelujemo da se ponašamo u skladu sa vremenskim prilikama”, kazao je Sladić.

Početkom juna očekuje nas prvi toplotni val, s temperaturama većim od 35 stepeni, najavljuje Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

U petak je nevrijeme zahvatilo Zapadni Balkan i nakon toplijih dana BiH je zahvatio hladniji val. Ipak, već od srijede možemo očekivati sunčanije dane.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

“Znatno iznad prosjeka je bilo u maju mjesecu. Izjednačili smo se sa brojem dana iz 2003. godine. Nakon ovako pregrijane podloge kada se miješa sa hladnim zrakom uzrokuje oblačnost i može usloviti velike grmljavinske pljuskove, ali su nas srećom neveremena zaobišla”, objašnjava za N1 Sladić zbog čega smo imali pljuskove u posljednih nekoliko dana.

Najavio je i lagani rast temperatura od srijede.

Upravo se čita:  Kiša uzrokovala poplave u BiH, najavljena promjena vremena

“Prema kraju radne sedmice i vikenda do 33 stepena nas očekuje. Idemo ka toplijem vremenu. Po mojoj procjeni i materijalima imaćemo prolazno zahlađenje 7. juna i opet ide topliji interval”, rekao je.

Sladić napominje za sve one koji planiraju ići na Jadran ovih dana da je na jugu Jadrana more i dalje ugodno za kupanje, ali na sjeveru Jadrana se more za nijansu ohladilo, što je ipak podnošljivo za kupanje.

Upravo se čita:  Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme "pogoditi" za Dan nezavisnosti

“Sezonska prognoza kaže da ćemo imati toplije ljeto od uobičajenog, uostalom kao i ranijih godina. Ako se bira godišnji odmor, statistički prvih deset dana augusta su uvijek najtopliji. Ovo ljeto, osim što će biti toplo, imaćemo i toplotne valove. Apelujemo da se ponašamo u skladu sa vremenskim prilikama”, zaključuje Sladić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas