Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Sladić objasnio kakvo nas vrijeme čeka u aprilu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno.

Pandemija koronavirusa utjecala je na mnoge segmente života, pa i na preciznost vremenske prognoze.

Meterolog Nedim Sladić objasnio je u Novom danu kako i zbog čega vremenske prognoze u jeku pandemije nisu bile toliko precizne.

“Razlog tome je nedostatak podataka koje crpe avioni. Nama su komercijalni letovi itekako važni da se prikupe podaci na različitim nivoima atmosfere i upravo podaci koji se prikupljaju preko komercijalnih letova idu u prognostičke modele, obrađuju se kroz sistem parcijalnih i diferencijalnih jednačina. Andar podaci, od njih ovisi preciznost vremenskih prognoza. Pandemija je i na to utjecala”, rekao je Sladić za N1.

Upravo se čita:  Pojavila se nakon duži niz godina: Žuta hrđa pokosila pšenicu u BiH

Ističe kako je najbolji primjer za to bila sezonska prognoza za ljeto 2020. godine kada su najavljene visoke temperature i suho ljeto, ali je ipak bilo dosta kiše.

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno.

Također, dobra vijest za poljoprivrednike je da će biti i vlažnijih dana.

Upravo se čita:  Jesu li prognoze za ljeto pozitivne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

“Biće prodora toplih zračnih masi sa Mediterana i sjevera Afrike, a s druge strane prodora hladnoće sa sjeveroistoka Evrope. Ne možemo isključiti snijeg, ali poremećaj koji smo imali prošle godine kada je snijeg pao na jugu Hercegovine u aprilu ne bi trebali očekivati”, rekao je Sladić.

Naveo je i to kako je čuvena izreka za mjesec Ramazan, kako bude prvi dan da će takvo vrijeme biti isto i posljednjeg dana, poprilično tačna.

Upravo se čita:  Loša finansijska situacija Željka Komšića: "Danas mi se žena vratila, nije imala para da plati.."

“Ja to pratim od 2012. godine i svake godine bude isto vrijeme na prvi i zadnji dan Ramazan”, rekao je Sladić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo