Subota, 21 svibnja, 2022

Sladić objavio datum od kojeg bi temperature mogle ići i do 30 stepeni: “Naglo ćemo preći iz jakni u kratke rukave”

Nemojte propustiti

Početkom iduće sedmice izgledne su tako natprosječno visoke temperature zraka, naročito na sjeveru Bosne, gdje su izgledne čak i prve tridesetice u 2022. godini.

Mladi i ugledni bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je nove informacije o vremenu u narednim danima. Napisao je da bi uskoro mogli iz zimskih jakni naglo preći u kratke rukave.

Sladić je najavio u skorije vrijeme nadprosječno visoke temperature za april, ali je naglasio da i dalje sve treba da bude nezvanično.

“Neka i dalje bude nezvanično, no sve više na skupovnim i numeričkim prognozama ovih dana pratim trend osjetnijeg porasta temperatura zraka koji bi startao od drugog dana idućeg vikenda, kao posljedica jačanja termobaričkog grebena uvjetovan produbljivanjem visinske doline nad sjeverom Afrike, pa bi u naše krajeve pritjecao osjetno topliji zrak sa sjevera Afrike s kojim bismo naglo iz jakni mogli preći u kratke rukave.

Početkom iduće sedmice izgledne su tako natprosječno visoke temperature zraka, naročito na sjeveru Bosne, gdje su izgledne čak i prve tridesetice u 2022. godini.

Temperature zraka, prema trenutno dostupnim prognoznim modelima, oko 12.04. kretale bi se između 24 i 30 °C. Jedna takva solucija vidljiva je i na numeričkom modelu ICON i ECMWF. Narednih dana pratit ćemo dalji razvoj situacije“, napisao je Sladić.

Ukoliko je vjerovati ovoj prognozi možemo očekivati lijepo proljeće.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH jeftinija zbog uvoza iz Turske

Direktor klanice peradi "Perutnina Ptuj" iz Poveliča kod Srpca Velibor Popović naglasio je da će, ukoliko dođe do sniženja...

Možda vas zanima i ovo