Četvrtak, 25 travnja, 2024

Sladić: Zima nije rekla svoje, poznato kada se očekuje novi prodor hladnoće

Preporučeno

U narednih nekoliko dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali.

“Zima još nije rekla svoje”, poručuje meteorolog Nove BH Nedim Sladić. Govorio je za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetni period, koji bi trebao biti “topliji, ali i kišovitiji od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se dešava nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu. Ipak, ta dešavanja svoj zajednički uticaj mogu imati krajem februara i početkom marta. Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu sa našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga.

Upravo se čita:  Majka pronašla sina mrtvog: "Imao je povrede na glavi"

“Zahvaljujući onome što se vidi posmatrajući njegovo ponašanje – može se reći da novi prodor hladnoće trebamo očekivati već krajem februara. Ipak, morat ćemo još vidjeti koliko će to trajati i da li će biti snijega”, dodao je.

U narednih nekoliko dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali.

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

S druge strane, na one mnogo manje obilne padavine nego što se očekuju za ovaj dio godine možemo računati od nedjelje, a samim tim i na nešto čišći zrak.

Kakvo proljeće možemo očekivati?

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja februara presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća – moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Upravo se čita:  Detalji pronalaska otete djevojčice u BiH, uskoro se vraća majci u Njemačku

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku marta. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas