Subota, 6 ožujka, 2021

Slijedi drastična promjena vremena: Dolaze nam žestoki minusi, upozorenje i na moguće poplave

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

Još sutra temperature zraka bit će u plusu, a onda već u noći sa srijede na četvrtak u našoj zemlji doći će do naglog zahlađenja, a temperature će se u narednim danima spustiti i do minus 15 stepeni Celzijusa.

Bit će to intenzivna promjena vremena kada je u pitanju temperaturni režim, budući da će sutra u većem dijelu zemlje biti 15 stepeni Celzijusa, a onda već za vikend temperature će, kaže Nedim Sladić, meteorolog, biti niže i do 25 stepeni Celzijusa.

Sa zapada Meditarana pristiže dosta vlage u jugozapadnom visinskom strujanju zbog čega će sutra najviše padavina biti na jugu i jugozapadu BiH. Past će između 30 i 60, lokalno i do 80 litara kiše po kvadratnom metru. Najmanje padavina bit će na sjeveroistoku i istoku naše zemlje. Zbog razlike u pritiscima, u većem dijelu zemlje sutra će puhati umjeren do jak južni vjetar, povremeno sa olujnim udarima, brzine između 50 i 70 kilometara na sat. U takvim okolnostima od strane entitetskih hidrometeoroloških zavoda na snazi su žuti meteoalarmi za vjetar i narandžasti za područja juga Hercegovine i zapada Bosne zbog intenzivnijih padavina – kaže Sladić, piše Faktor.ba.

Upozorava da, zbog sutrašnjih obolnih padavina i topljenja snijega, postoji opasnost da se neke rijeke izliju iz korita.

Postoji opasnost da se lokalni vodotoci izliju iz korita. Prilično kritično je prema Drini gdje su lokalni vodotoci počeli rasti – ističe Sladić.

Hladni val veći dio BiH zahvatit će u četvrtak prijepodne kada će kiša prijeći u susnježicu i snijeg.

Međutim, kako ovaj sistem vrlo brzo odmiče na istok, ne očekuju se značajnija stvaranja snježnog pokrivača. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar prolazno, a temperature zraka osjetno će pasti. Do kraja četvrtka prestat će padavine u cijeloj zemlji. U petak će biti nešto više sunčanih intervala – navodi Sladić.

Dodaje da će se hladno vrijeme zadržati do sredine naredne sedmice.

Temperature zraka već od četvrtka kretat će se od minus 13 do minus sedam u Bosni u jutarnjim satima. Na planinama temperature će se spuštati i do minus 15 stepeni Celzijusa. U Hercegovini od minus sedam do nule. Dnevne temperature kretat će se od minus osam do minus tri u Bosni, a na jugu Hercegovine od minus tri do četiri stepena Celzijusa – ističe Sladić.

Na pitanje, hoće li ovo biti posljednji hladni val ove zime, Sladić odgovara kako su dugoročne prognoze nezahvalne, ali da je sasvim izgledno da više nećemo imati tako niskih temperatura.

No, treba znati da su ispred nas “babine huke” i tzv. “goveđa zima”. To znači da će zime biti još, ali sigurno ne u ovakvom obimu kako nas očekuje u narednim danima. Ono što je sigurno jeste da nas, nakon što prođe predstojeći hladni val, krajem februara očekuje puno toplije vrijeme – kazao je Sladić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve više zaraženih, ljudi umiru, a ovaj klub je večeras krcat: Nastupa pjevačica iz Srbije

MOSTAR - Samo danas u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 910 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 26 osoba. Dok...

Možda vas zanima i ovo