Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Slijedi još jedno povećanje: Evo koliko će izositi minimalne penzije nakon vanrednog rasta

Preporučeno

Prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja će iznositi 545 KM

Penzionere u Federaciji BiH idućeg mjeseca obradovat će još jedno povećanje penzija. Naime, nakon redovnog slijedi vanredno povećanje penzija koje iznosi 3,5 posto, a shodno odluci koju je federalna Vlada usvojila 21. aprila.

Tako će penzioneri čija najniža penzija sada iznosi 410,08 KM, idućeg mjeseca na računima imati 424,40 KM, dok će prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja iznositi 545 KM, osim najviših penzija koje iznose 2.174,48 KM.

Upravo se čita:  Roditelji dječaka iz Tešnja očajni: "Dijete već godinu dana izloženo vršnjačkom nasilju, niko ne reaguje"

– U budžetu FBiH (kao i u Finansijskom planu FZ PIO/MIO za 2022) je osigurano dodatnih 6,9 miliona KM mjesečno za planirano vanredno usklađivanje, odnosno za preostalih šest mjeseci u 2022, ukupno 41,4 miliona KM, rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

S obzirom na visoku inflaciju i rast cijena, upitali smo da li penzioneri mogu očekivati dodatnu pomoć?

Upravo se čita:  Policija u Vogošći oduzela vozilo vozaču bez vozačke dozvole s dugom od 15.783,60 KM

– Svakako je neophodno da se pomogne ovoj populaciji sa svih nivoa vlasti ukoliko postoji ta mogućnost. Već imamo primjere poput onog u TK-u, gdje je vlast izašla u susret penzionerima, te se nadamo da će i ostali poduzeti slične mjere, kažu u Zavodu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo