Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Slijedi objava sankcija za pojedince u pravosuđu BiH!

Nemojte propustiti

Kako piše Dnevni list procijenjeno je da je upravo pravosuđe gnijezdo i rasadnik korupcije koje posljedično onda ohrabruje i druge da se bave nezakonitim poslovima.

Američki specijalni izaslanici Escobar i Palmer uskoro opet stižu u BiH, a uz nadu u neke pomake u pregovorima oko prevladavanja teške krize u našoj zemlji, njihov dolazak iznova podgrijava radoznalost javnosti o objavi novih sankcija za domaće korumpirane političke kleptomane.

Službeno je iz Washingtona potvrđeno kako će se nositelji koruptivnih prijevara u cijelog regiji kažnjavati ustrajno i u valovima, tako da je poptuno razvidno kako je nova lista popunjena i s našim glavešinama na sve tri strane.

Dnevni list iz vrlo pouzdanih izvora otkriva kako je na udaru Amerikanaca u sljedećoj fazi domaće korumpirano pravosuđe. Procijenjeno je da je upravo pravosuđe gnijezdo i rasadnik korupcije koje posljedično onda ohrabruje i druge da se bave nezakonitim poslovima.

Pravosuđe na redu

Kako se priča u stranim krugovima po Sarajevu, Amerikanci će, za sada, kazniti dvije poznate osobe koje rade ili su radile u Tužiteljstvu BiH, jednu koja je bila član VSTV-a, a nije isključeno i sankcioniranje visokih dužnosnika Suda BiH.

Iako je izvor krajnje pouzdan i vjerodostojan, zbog osjetljivosti informacije i stanovite manjkavosti dokaza ipak nećemo otkriti imena koja su nam dostupna, makar možemo otkriti da se radi o poznatim osobama koje u obnašale visoke i odgovorne pozicije.

Svima je znano kako su Amerikanci doista imali materijala za sankcije za izvoz, ako ništa onda na temelju izvješća i nekih stranih pravnih sručnjaka i revizora.

Balansirano kažnjavanje?

-Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrenuvši stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz ucjene, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih koruptivnih aktivnosti, navodi se u službenom priopćenju te dodaje kako ovi koraci ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se riskira i šira regionalna nestabilnost.”

Dužnosnik američkoga minisarstva financija Brian E. Nelson je kazao kako destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgrađivanja Daytonskog sporazuma motivirani vlastitim interesima ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije.

Ipak, kako se zapita bošnjački analitičar, što je to uradio Dodik, a da nisu Bakir Izetbegović, Dragan Čović i njihove brojne stranačke perjanice. Možda svjedočimo ispraku “krivih navoda” i balansiranom kažnjavanju na svim stranama , piše Dnevni list.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo