Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Slijedi teška sezona: Vlasnici apartmana u Neumu već se hvataju za glavu

Nemojte propustiti

Ivan Jurković, vlasnik vile “Plava” u Neumu, kaže da ima kuću blizu mora i vlastite goste, te da je optimista, ali i priznaje da sigurno neće biti gostiju kao što je to bilo ranijih sezona.

Vlasnici apartmana u Neumu već se hvataju za glavu uoči predstojeće sezone, a neki od njih ne isključuju mogućnost i da će njihovi smještajni kapaciteti u narednim mjesecima biti potpuno prazni.

Domaćini koji iznajmljuju smještaj u našem jedinom morskom gradu ističu da, ako se po jutru dan poznaje, od predstojeće sezone neće biti ništa, ali, ipak, napominju da je za bilo kakve pouzdane procjene još rano.

“Živim u Njemačkoj i dođem dolje u petom mjesecu i ostanem tri-četiri mjeseca, dam oglas i dobijem goste, pošto mi je uz more kuća sa devet apartmana. Sada će biti belaja. Imao sam najavljenog gosta iz Njemačke, ali ako bude ovako, ja ću to otkazati. Vjerovatno će mi svi apartmani ove sezone biti prazni”, rekao je za Nezavisne Vinko Zubac, vlasnik apartmana “Zubac” u Neumu.

Ivan Jurković, vlasnik vile “Plava” u Neumu, kaže da ima kuću blizu mora i vlastite goste, te da je optimista, ali i priznaje da sigurno neće biti gostiju kao što je to bilo ranijih sezona.

“Ranijih godina, oko 1. maja, kad je lijepo vrijeme, znala je biti puna kuća. Sad ne očekujem nikoga oko 1. maja. Ovdje oko mene postoje veće kuće, te manji hoteli, i znam pouzdano da gostiju nema nikako. Sve je otkazano sigurno do 6. mjeseca, tako čujem od zaposlenih. To je realnost”, naveo je Jurković.

Iz “Ville Ancora” rekli su da rezervacija imaju, ali im to ništa ne znači ako situacija, poput ove sada, bude nastavljena.

“Ako ne dođe do smirivanja čitave situacije u vezi sa virusom korona, od sezone neće biti ništa”, poručuju iz “Ville Ancora”.

Kako dodaju, već su imali otkazivanja gostiju, ali to još nije nikakav pokazatelj, pošto rade isključivo sezonski.

“Sve zavisi od toga kako će se situacija razvijati. Slušajte, ako se situacija smiri, sve će se promijeniti, mi imamo dosta stalnih gostiju koji nam se vraćaju. Ali svjesni smo i mi i oni, ako se virus korona nastavi širiti, da od sezone nema ništa”, ispričali su nam iz “Ville Ancora” Neum.

Živko Matuško, načelnik Neuma, ističe da se, uprkos svemu, za sezonu moraju spremati.

“Neum je jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more i jedna od glavnih turističkih destinacija. Mi se nadamo da ćemo s turizmom početi u sedmom mjesecu. Svi bismo voljeli da sezona bude kakva-takva, ali teško da će biti kao prošle dvije godine”, rekao je Matuško za Nezavisne.

Međutim, nije ni najmanji optimista Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, koji ističe da nije u pitanju samo Neum, već cijela BiH.

“Ova godina je totalno propala. Kad sve stane, trebaće godina ili dvije da se ljudi pokrenu, da počnu razmišljati o turizmu i putovanjima”, pojasnio je Hadžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo