Utorak, 26 listopada, 2021

Slonovi po glasu prepoznaju narod Maasai koji ih je stoljećima lovio

Nemojte propustiti

slonovi
Ilustracija

Slonovi imaju razvijen sluh i mogu prepoznati predstavljaju li ljudi prijetnju slušajući njihov glas i izvlačeći suptilne znakove o njihovoj dobi, spolu i etničkoj pripadnosti, pa tako prepoznaju narod Maasai koji ih je stoljećima lovio, pokazala je nova objavljena studija.

Naučnici sa Univerziteta  Sussex i članovi zaklade za slonove Amboseli puštali su divljim slonovima u Keniji snimke ljudskih glasova i proučavali njihove reakcije.

– Naši rezultati pokazuju da slonovi jasno mogu razlikovati dvije etničke skupine koje se razlikuju po prijetnji koju predstavljaju – kazali su autori studije u članku objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studija pokazuje da se slonovsko stado stavlja u obrambeni položaj puno više kada čuje glasove naroda Maasai koji ih je stoljećima lovio, nego bilo koje druge skupine.

– Osim toga, slonovi su reagirali i na spol i dob – po njima se vidjelo da im glasovi žena i dječaka naroda Maasai predstaljvaju manju prijetnju – pokazala je studija.

Autori su kazali da su ti rezultati prvi dokaz da slonovi mogu razlikovati ljudske glasove, i sugeriraju da su i druge životinje koje pokušavaju izbjeći lovce možda razvile takve sposobnosti, prenosi portal croenergo.eu.

– S obzirom na dugu povijest i često sveprisutnu grabežljivu prijetnju povezanu s ljudskim rodom širom zemaljske kugle, vjerojatno ova sposobnost postoji i kod drugih životinjskih vrsta koje su kognitivno razvijenije – dodaje se u studiji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo