Subota, 23 listopada, 2021

Slovačka bi MMF-u mogla pozajmiti 1,5 milijardi eura

Nemojte propustiti

Slovačka bi, u slučaju potrebe, mogla Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da pruži bilateralnu pozajmicu u maksimalnj visini 1,56 milijardi eura.

mmf-1Radi se o inicijativi jačanja kapaciteta Fonda za 200 milijardi eura, na koju su se obavezale zemlje Evropske unije još 2011. godine.

To, kako prenosi slovačka agencija Tasr, proizilazi iz prijedloga sporazuma o pozajmici između Slovačke i MMF-a koji je pripremilo ministarstvo finansija.

U ukupnoj sumi, članice zone eura će učestvovati sa 150 milijardi eura. Visina doprinosa Slovačke je obračunata na osnovu udjela u članskim kvotama MMF-a.

Resor finansija je saopćilo da je Fond do početka aprila ove godine sklopio sporazume o bilateralnim pozajmica u ukupnoj visini 138,86 milijardi eura i to s Francuskom, Njemačkom, Italijom, Holandijom, Španijom, Belgijom, Finskom i Maltom.

Od pripremljenog sporazuma s MMF-om, Narodna banka Slovačke može imati troškove i prihode od kamata.

Ministarstvo finansija zato predlaže da se kasnije sklopi sporazum sa centralnom bankom o refundiranju eventualne negativne razlike.

U tu svrhu izdvaja u zajedničke budžetske rezerve 10,5 miliona eura ove i 17,5 miliona eura u naredne tri godine.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo