Subota, 15 svibnja, 2021

Slovenački ministar tvrdi da je BiH kriva zbog “navodnog” političkog skandala: Napravili su kiks i prekršili diplomatski kodeks

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom svog posjeta Sarajevu, dao slovenski predsjednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u srijedu je negrao tvrdnje o navodnom non-paperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Europskoj komisiji dostavio premijer Janez Janša, ocijenivši da se radi o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsjednika.

On je, na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na sastanku koji je o tom pitanju hitno zatražila oporba, kazao da je jedini dokument na koji su se te špekulacije mogle odnositi onaj koji je podnijela Hrvatska. O njemu su kao neslužbenom dokumentu raspravljali u Bruxellesu prošlog mjeseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U njemu su se spomenute države, naveo je Logar, zauzele da BiH dobije status kandidatkinje za članstvo čim za to ispuni sve uvjete, te se retorički upitao što s time nije u redu. Oporbeni čelnici su proteklih dana izražavali zabrinutost zbog navodnog sadržaja u “Janšinom” non-paperu o BiH i regiji, odnosno podjeli regije po etničkim linijama kao “kraju disolucije SFRJ”. U vezi s polemikama koje je ta špekulacija potaknula i s objavom razgovora članova Predsjedništva BiH sa slovenskim premijerom Pahorom u medijima u BiH Logar se zapitao koji je cilj svega toga.

– Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i ‘pucati’ širom naokolo kako bi netko ipak ‘pao’, kazao je slovenski šef diplomacije, član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom svog posjeta Sarajevu, dao slovenski predsjednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

– Krajnje je neobično da se je najviša komunikacija predstavnika dviju država objavila u medijima, kazao je.

– Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dviju država, time se krši diplomatski kodeks, upozorio je. Dodao je da je zato bio i kiks sa strane BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-papera na razgovor pozove slovensku ambasadoricu Zoricu Bukinac, jer je zapravo trebalo biti obrnuto, reagirati je morala Slovenija.

Dodao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije mijenjala strategiju u vanjskoj politici i prema regiji zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsjedanjem Vijeću EU-a ostati visoko na listi prioriteta te da Slovenija podržava europeizaciju cijele regije, javlja Fena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna. Svjetski...

Možda vas zanima i ovo