Srijeda, 28 rujna, 2022

Slovenci traže radnike u BiH, objavili koja ih zanimanja najviše nedostaju

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke.

U dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozač, varioc, armirač, tesar, zidar, elektroinstalater, bravar, kuhar. Ipak, najviše oglasa za Sloveniju jeste za vozače i na njih otpada gotovo 25 posto oglasa. A odmah iza njih po broju oglasa su varioci, saznaje Fena u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Bosna i Hercegovina ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom (Njemačka samo za medicinare sa srednjom školom), a trenutno Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u dvije države – Sloveniju i SR Njemačku, dok iz Katara i Srbije nema radnih ponuda. Posredovanje u Sloveniju i Njemačku se odvija od 2013. godine.

Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke.

Za Njemačku su do sada, od 2013. godine, ukupno izdate 6.622 radne dozvole.

Što se tiče radnih dozvola za strance, U Bosni i Hercegovini je u periodu 01.01.-30.06.2022. godine ukupno izdato 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koja se računava u kvotu i 809 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote, u skladu sa članom 64. i 65. Zakona o strancima. To je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 274 radne dozvole – navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Najviše radnih dozvola izdato je u slijedećim djelatnostima: 331 građevinarstvo, 191 trgovina, 137 poslovanje nekretninama, 106 u oblasti umjetnost, zabava, rekreacija i 100 za prerađivačku industriju.

Najviše radnih dozvola izdato je za državljane slijedećih 10 država: Srbija – 253, Turska – 242, Kina – 85, Kuvajt – 60, Bangladeš – 48, UAE – 42, Sirija – 36, Albanija – 35, Hrvatska – 32, Saudijska Arabija – 30.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo