Subota, 12 lipnja, 2021

Slovenci za zimsko, Hrvati za ljetnjo računanje vremena: Koje vrijeme će BiH odabrati?

Nemojte propustiti

Naredni vikend prelazimo sa zimskog na ljetno računanje vremena. Tako ćemo u noći sa 30. na 31. mart u 2:00 pomjeriti kazaljke jedan sat unaprijed.

Podsjetimo, Odbor za saobraćaj i turizam Europskog parlamenta podržao je prijedlog da se ljetno i zimsko računanje vremena u EU ukine 2021. godine.

A po svemu sudeći, Hrvatska i Slovenija mogle bi uskoro da budu u različitim vremenskim zonama jer su Slovenci za zadržavanje zimskog, a Hrvati za ljetnje računanje vremena.

Slovenske vlasti poručile su da će rado podržati odluke susjednih zemlja ako se odluče za zimsko računanje vremena, a da im ljetnje ne odgovara.

Vlada Slovenije napominje da je najbliža odluci o zadržavanju zimskog, odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena, kojem sada pripadaju i susjedne zemlje.

Međutim, susjedna Hrvatska je sklonija ljetnjem načinu računanja, koji više odgovara turizmu.

Vlasti u Hrvatskoj smatraju da se ovakva odluka ne bi trebala donijeti prije nego se građani ne izjasne po tom pitanju, objavio je “Jutarnji list”.

Odbor Europskog paralmenta je predložio da članice Europske unije koje žele žele zadržati ljetno računanje vremena kazaljke sata pomaknu posljednji put posljednje nedjelje u martu 2021., a one države koje žele zimsko to učine posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Još uvijek nije poznato koje vrijeme će odabrati Bosna i Hercegovina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo