Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Slovenija: Četvrtina stanovništva bez struje

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Zbog snijega i leda u ponedjeljak u Sloveniji i dalje vladaju izvanredne prilike u prometu i opskrbi električnom energijom, zatvoren je velik broj školskih ustanova i procjenjuje se da je četvrtina kućanstava trenutačno bez struje.

“Stanje nije dobro, radi se o prirodnoj katastrofi većih razmjera”, rekao je u ponedjeljak, nakon sastanka sa službama zaduženim za rješavanje situacije, ministar obrane Roman Jakič.

Rekao je da se procjenjuje kako je bez struje trenutačno oko četvrtina kućanstava u raznim dijelovima države, odnosno 240.000 ljudi, a sanacija stanja mogla bi potrajati danima pa i tjednima.

Led je srušio oko 500 tona nosivih stupova dalekovoda, a stanje djelomično ublažava postavljanje agregata za struju, a preko noći stigla je i pomoć iz inozemstva – dodatni agregati uz one koje je podijelila vojska stigli su iz Češke, Austrije i Njemačke. Zdravstvene službe posebno su upozorile one koji za struju sada koriste agregate na opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom u slučaju nepravilne upotrebe.

Zbog upozorenja ministarstva obrazovanja da se nastava ne odvija u školama u onim krajevima gdje bi zbog nestanka struje ili uvjeta na cesti to moglo ugroziti učenike, danas bi po procjenama bez nastave moglo biti 75 posto škola i vrtića.

Nadležne službe upozoravaju vozače da zbog snježnih neprilika i leda bez velike potrebe ne izlaze na ceste, a građani se upozoravaju na opasnost koja prijeti u šumama zbog pucanja drveća i u planinama zbog velike mogućnosti snježnih lavina.

Državna agencija za okoliš stanje u državi zbog vremenskih neprilika označila je “crvenim alarmom”. U prekidu je promet na velikom dijelu regionalnih cesta te neke željezničke pruge, međunarodni vlakovi voze sa zakašnjenjima, a uz velike teškoće odvija se i lokalni autobusni promet.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo