Subota, 15 svibnja, 2021

Slovenija najavila nove mjere na granicama: “Katastrofalna situacija, Bosna i Hercegovina potencijalna bomba što se tiče migrantskog vala”

Nemojte propustiti

Slovenski ministar je naglasio snažnu podršku jačanju mandata Europskog policijskog ureda Europola i djelovanju EU-a na zapadnom Balkanu, pri čemu je upozorio na “katastrofalnu situaciju u BiH”, rekavši da je naša država “potencijalna bomba što se tiče migrantskog vala”.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da bi pitanje režima prijelaza granice s Hrvatskom u vrijeme epidemije trebalo regulirati na recipročnoj osnovi, što sada nije slučaj.

S Hrvatskom imamo “ozbiljan problem” vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska jer Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, ali nema recipročnog rješenja, kazao je Hojs u razgovoru za medije, povodom akcije Europske komisije da se dođe do usklađivanja režima prijelaza granica među članicama EU-a i preporuke o izbjegavanju svih nebitnih putovanja u epidemiološki najrizičnije regije i iz njih.

Hojs je dodao da se Slovenija zauzima za reciprocitet, odnosno rješenje da se iz Slovenije u Hrvatsku može ući na 12 sati bez PCR negativnog testa prilikom ponovnog ulaska u zemlju, što sada nije slučaj jer je potreban negativan test ili karantena, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici, prenosi Jutarnji.hr.

O tome s Hrvatskom razgovaramo već sedam dana, ali još nemamo pozitivnog signala, dodao je slovenski ministar unutarnjih poslova.

Što se tiče privremenih graničnih restrikcija zbog korone u Schengenskom prostoru, Hojs je kazao da su restrikcije razumljive sa zdravstvenog stajališta, no da je neopravdano da se restrikcije koriste “u druge svrhe”, pri čemu je spomenuo Austriju koja pojačano kontrolira granice unutar Schengena i produžava tu mjeru još od velike migracijske krize prije više godina.

U razgovoru s novinarima nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova, Hojs je naglasio snažnu potporu jačanju mandata Europskog policijskog ureda Europola i djelovanju EU-a na zapadnom Balkanu, pri čemu je upozorio na “katastrofalnu situaciju u BiH”, rekavši da je naša država “potencijalna bomba što se tiče migrantskog vala”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo