Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Slovenija objavila koliko im je zaraženih stiglo iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske

Nemojte propustiti

Christian Schwarz Schilling poručuje: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, konačno!

Njemačka je 20. januara i službeno objavila kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH. Konačno!,...

U potrazi za dobrim vijestima: Federalni krizni štab mogao bi ublažiti mjere, razmatra se mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva trenutno se razmatra mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu. Kako se saznaje od...

CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH,...

Doktor Šeranić: Vakcina ne štiti od zaraze, u planu je otvaranje vakcinalnih punktova

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati...

Slovenija je prošlog četvrtka Hrvatsku stavila na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog korone, a predstavnik vlade Jelko Kacin kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da je taj potez bio opravdan, posebno s obzirom na skori početak školske godine.

– Sada nas manje zanima broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, a više to koliko unosa zaraze imamo iz pojedine države, kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da je zato odluka vlade o obveznom karantinu za one koji se vraćaju sa zapadnog Balkana, pa i iz Hrvatske, bila pravilna jer se zadnjih dana broj importovanih slučajeva smanjuje.

– Bilo bi neodgovorno da smo samo čekali na broj novih slučajeva. One koji su bili u Hrvatskoj smo pravovremeno upozorili na trend pa je od prošle sedmice prenosa zaraze iz Hrvatske u Sloveniju bitno manje”, kazao je Kacin, dodajući da su se slovenački turisti iz Hrvatske počeli vraćati odmah nakon 14. avgusta, kada im je vlada uputila svoje prve poruke.

Kacin je dodao da je glavna intencija vlade kontrola novih zaraza pred početak nove školske godine te da vjeruje da će svi importovani slučajevi zaraze biti stavljeni pod kontrolu do sljedećeg utorka, kad se škole po planu otvaraju.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno 36 novih zaraza, znatno više nego prethodni dan, ali se broj importovanih slučajeva smanjuje.

Kako je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani rekla infektolog Nuška Čakš Jager, u Sloveniju su od početka juna do sada uvezena 323 slučaja zaraze korona virusom, od toga 179 iz Hrvatske, 45 iz BiH, 30 iz Srbije i 19 sa Kosova, a ostalo iz drugih država.

– Od jučerašnjih 36 novozaraženih dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenačkog Instituta za javno zdravlje, dodala je.

Kacin je kazao da se broj zaraza povećava i italijanskoj pokrajini Friuli Veneciuja Đulija (Furlanija Julijska Krajina) koja graniči sa Slovenijom, ali da vlada još nije raspravljala o mogućim mjerama.

Dodao je da se prema susjednim državama, koje su sve članice EU, pa i onima u kojima živi slovenačka manjina, kao u okolini Trsta, primjenjuju “fleksibilnije” mjere za sprečavanje unosa Kovida-19 te da Slovenija sa svim susjedima ima i posebne bilateralne dogovore koji je obvezuju u sadašnjoj situaciji.

Na kritike koje se pojavljuju u javnosti da bi sadašnja vlada i onima koji dolaze iz drugih država zapadnog Balkana, a ne samo iz Hrvatske, trebalo da omogući 48-satni boravak i povratak u Sloveniju bez karantina, ako npr. u BiH, Srbiji ili drugim takvim destinacijama imaju nekretnine, blisku rodbinu ili su radni migranti, Kacin je kazao da to nije moguće postići u sadašnjoj situaciji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izetbegović: Navikao sam da srbijanski i političari iz RS-a namjerno izvrću i pogrešno tumače moje izjave kako bi me predstavili kao “neprijatelja srpskog naroda”

Nakon velikog broja reakcija koje su pristigle mahom iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska nakon gostovanja u "Dnevniku" Federalne...

Možda vas zanima i ovo