Utorak, 26 siječnja, 2021

Slovenija olakšala neke mjere za Božić i Novu godinu

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Na snazi će u vrijeme praznika i dalje ostati mjere kao što su zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.

Slovenačka vlada objavila je da će za vrijeme predstojećih praznika pod određenim uslovima ukinuti neke restrikcije, pa se tako za Badnjak i Božić neće primjenjivati mjera zabrane prelaska opštinskih i regionalnih granica.

U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih praznika i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih opština i regija.

Biće dopušteno druženje s osobama iz najviše dva domaćinstva s ukupno šest odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice. U taj broj ne računaju djeca do 15. godine starosti koja takođe mogu biti prisutni na takvim okupljanjima, prenosi Hina.

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Takav će režim po riječima vladina portparola za kovid-19 biti na snazi od 24. decembra u 12 sati do 25. decembra u 20 sati, te na Novu godinu, od 31. decembra od 12 sati do 1. januara, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. Vlada je pozvala građane na “odgovorno ponašanje” i discipliniranu primjenu svih ostalih još važećih protuepidemijskih mjera.

Na snazi će u vrijeme praznika i dalje ostati mjere kao što su zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.

Vladin portaprol istaknuo je u izjavi za novinare da se je vlada za popuštanje mjera za praznične dane odlučila taktikom postupnog i kontrolisanog ukidanja mjera, ali uz uslov da se zadrži trend poboljšanja epidemiološke situacije i da se svi odgovorno pridržavaju još važećih restrikcija.

Vlada je već ranije objavila da će zaposleni u javnom sektoru iduće dvije sedmice raditi od kuće, a privatnom sektoru je preporučila da se rad od kuće odredi onima koji su u stanju tako raditi, odnosno da u što većoj mjeri u tom razdoblju primijeni korištenje kolektivnih godišnjih odmora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo