Utorak, 15 lipnja, 2021

Slovenija popušta mjere: Otvaraju prodavnice, servise i frizerske salone! Od sutra i sportske aktivnosti

Nemojte propustiti

Kako je nakon sinoćnje sjednice objavila Vlada, do otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona te nekih drugih sličnih djelatnosti doći će tek 4. maja. Istog dana će opet početi raditi i prodavnice do 400 kvadratnih metara površine (s izuzetkom onih u trgovačkim centrima) te saloni za njegu pasa i mačaka te ostalih kućnih ljubimaca

Vlada Slovenije donijela je odluku prema kojoj će od ponedjeljka opet biti otvorene neke prodavnice i servisi koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa, nakon što ona posljednjih dana pokazuje znakove smirivanja.

Tako će se početkom iduće sedmice otvoriti trgovine građevinsko-instalaterskim materijalom, tehničkom robom i pokućstvom, s tim što će od 8 do 9:30 sati njihove usluge moći koristiti samo ranjive skupine, invalidi, trudnice i stariji od 65 godina, piše Index.hr.

Otvaraju se i hemijske čistionice i servisi za popravke i održavanje tehničke robe, mehaničarske, vulkanizerske i autolakirerske radionice, servisi za popravak bicikala i slično, ali i specijalizirane trgovine za prodaju automobila, pri čemu se osoblje u trgovinama i kupci moraju pridržavati pravila o socijalnoj distanci i drugih propisa u vezi s epidemijom Covida-19.

Kako je nakon sinoćnje sjednice objavila Vlada, do otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona te nekih drugih sličnih djelatnosti doći će tek 4. maja. Istog dana će opet početi raditi i prodavnice do 400 kvadratnih metara površine (s izuzetkom onih u trgovačkim centrima) te saloni za njegu pasa i mačaka te ostalih kućnih ljubimaca, piše Avaz.

Od sutra i sportske aktivnosti

Još nije tačno utvrđeno kad bi mogla biti ukinuta načelna zabrana napuštanja matičnih općina iako bi se to, prema nekim znakovima, također moglo dogoditi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Ranijom odlukom Vlade ta je mjera već ublažena pa će oni koji imaju vikendice, vrtove ili obradiva zemljišta, već ovog vikenda na tim lokacijama, i ako su izvan njihovog mjesta stanovanja, obavljati neke radove, ali bez udaljavanja s njih i kontakata s lokalnim stanovništvom.

Od subote se dopuštaju i neke manje sportske aktivnosti, pri kojima ne dolazi do bližeg tjelesnog kontakta igrača.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo