Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Slovenija povukla odluku o strožim mjerama na granici

Nemojte propustiti

Prijašnju odluku kritizirala je kao neodmjerenu i nepromišljenu slovenska opozicija, tvrdeći da je donesena navrat-nanos i bez pravog razloga

Nakon brojnih negativnih reakcija, pogotovo među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, ali i među Hrvatima koji rade u Sloveniji, slovenska je vlada preksinoć promijenila svoju odluku po kojoj je za ulazak u Sloveniju ta kategorija putnika morala pokazati negativni test na koronu i obnavljati ga jednom sedmično.

Odluka o uvjetima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, izmijenjena je tako da sada radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne trebaju negativan test na kovid-19 ako u Sloveniju ulaze iz zemalja EU i Schengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji.

“To su trenutno sve susjedne zemlje”, objavila je slovenska vlada sinoć na svom službenom Twitteru.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske te na druge Sloveniji susjedne zemlje koje imaju manju incidenciju, odnosno broj dnevno oboljelih, a na snagu stupa u subotu, 6. februara. Novom je odlukom opozvano i prijašnje rješenje po kojemu bi, osim radnika migranata, negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale pokazati osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, zbog osposobljavanja ili naučnog istraživanja te one koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove porodice, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Prijašnju odluku kritizirala je kao neodmjerenu i nepromišljenu slovenska opozicija, tvrdeći da je donesena navrat-nanos i bez pravog razloga, ali i Slovenci zaposleni u Italiji i Austriji kojih je više desetaka hiljada, pa im je ona stvorila probleme i duža čekanja na granici u petak.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Planirate ljetovanje? Noćenje na crnogorskoj obali već od 8 eura

Pored široke lepeze hotelskog smještaja, turistima je na raspolaganju i privatni smještaj kategorizovan u skladu sa propisanim standardima. Ljeto je...

Možda vas zanima i ovo