Subota, 27 studenoga, 2021

Slovenija razmišlja o mogućnosti da Hrvatsku tuži u Haagu

Nemojte propustiti

Tribunal
Tribunal

Slovenija razmišlja o mogućnosti da Hrvatsku tuži pred Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ) zbog tužbi protiv Ljubljanske banke koji se nastavljaju pred hrvatskim sudovima, javila je u utorak Slovenska televizija ne pozivajući se pritom ni na koji konkretan izvor.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da bi Slovenija u slučaju pravomoćnosti presuda protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke(NLB), koje je nedavno donio općinski sud u Zagrebu naloživši bankama u dva predmeta tužbi Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke vraćanje prenesene devizne štednje hrvatskih građana u LB-u, s Hrvatskom ušla u međudržavni spor, ali nije precizirao pred kojim forumom.

No, Erjavec je dodao da ne vjeruje da će presude protiv slovenskih banaka pred hrvatskim sudištima postati pravomoćne, a ako bi se to dogodilo, kazao je, te se presude u Sloveniji ne bi mogle provesti jer su u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom, dio kojega je i memorandum iz Mokrica.

Po slovenskoj interpretaciji, u Mokricama je dogovoreno da se postupci protiv slovenskih banaka za staru deviznu štednju obustave sve dok se ne nađe cjelovito rješenje, u okviru sukcesije. Hrvatska strana dogovor iz Mokrica tumači kao “zastoj”, odnosno mogućnost privremene obustave postupaka do dvije godine, s čime bi se morali složiti i tužena i tužeća strana, što se nije dogodilo jer pravni zastupnici Ljubljanske banke inzistiraju na potpunom prekidu postupka.

Kako navode slovenski mediji, ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, koji drži da su zbog takvog stava Zagreba odnosi dviju država “zahlađeni”, neki slovenski stručnjaci preporučuju problematiziranje hrvatskih postupaka u okviru Europske unije ili pred Europskim sudom za ljudska prava.

Erjavec je i u utorak ponovio da po stajalištu Ljubljane pitanje stare devizne štednje nije pitanje individualnog kršenja ljudskih prava, čime je odbio da se taj problem sa slovenskog stajališta iznese u Strasbourgu. Taj bi sud ove godine po očekivanju trebao donijeti pravomoćnu presudu u vezi s tužbom deviznih štediša Ljubljanske banke iz BiH.

Erjavec je u utorak isto tako ponovio da za Ljubljanu “ne dolazi u obzir” hrvatski prijedlog da se alternativno rješenje za postupke protiv Ljubljanske banke nađe izvan suda, u okviru arbitraže.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo