Srijeda, 22 ožujka, 2023

Slovenija: Sevnica, ponosni grad u kojem je odrasla Melanie Trump – FOTO

Nemojte propustiti

[wonderplugin_slider id=”758″]

U malom slovenskom mjestu Sevnici rodila se i odrasla buduća prva dama Sjedinjenih američkih država, supruga Donalda Trumpa i majka njegovog sina Barrona. Iako više ne dolaze često u zavičaj, neki mještani se Melanije i njezinih roditelja prezimena Knavs živo sjećaju, a dio njih ostao je s njima i u kontaktu. Ponosni su da je jedna od najmoćnijih žena na svijetu upravo iz njihovog mjesta i jedna od njih, piše Anadolu Agency (AA).

Grad Sevnica, smješten na lijevoj obali Save uzvodno od Krškog, nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dospio je očekivano u fokus šire javnosti. U gradić s oko pet tisuća stanovnika posljednjih dana dolaze medijske ekipe iz raznih europskih zemalja, a dio je novinara sa Sevničanima u kafiću u centru mjesta pratio rezultate u izbornoj noći. Riječ je o mjestu u kojem se rodila Melania Trump, rođena kao Melanija Knavs 1970. godine.

Sevnica je u vrijeme Jugoslavije bila svojevrsni tekstilni centar sa dvije takve tvornice, Lisca i Inplet. Melania Knavs u ovom je gradu uz rijeku Savu odrasla i završila osnovnu školu, da bi se već u srednjoj školi u Ljubljani počela školovati za dizajn, što ju je kasnije odvelo u Italiju, potom i do Amerike, u svijet mode i manekenstva.

Njezina najbolja prijateljica iz vremena odrastanja danas je ravnateljica Osnovne škole “Save Kladnika” Mirjana Jelančić koja čuva niz fotografija i uspomena iz tih ranih godina.

Iako svim građanima Sevnice Donald Trump u demokratskoj borbi za predsjednički mandat možda i nije bio prvi favorit, na licima i u izjavama ljudi iz Sevnice vidi se ponos, jer će upravo njihova sugrađanka, rođena i odrasla u ovom mjestu, 20. siječnja 2017. godine službeno postati prva dama Amerike.

U centru grada, u slastičarni “Julija”, odmah nakon Trumpove pobjede na izborima počela se služiti torta spravljena po posebnoj recepturi i nazvana po najpoznatijoj Sevničanki Melaniji.

Slastičarka Marijeta Rak koja radi u “Juliji” kaže kako se ideja o torti naziva “Melanija”, čija ukusna kriška košta tri eura, rodila u srijedu, na dan Trumpove pobjede.

“Kada je naša rođakinja Melanija Knavs postala prva dama, tada se rodila i ideja o torti ‘Melaniji'”, kaže Marijeta.

Recept za tortu nije tajan, svi mogu vidjeti da je napravljena od maslaca, brašna, badema, lješnjaka, kikirikija i oraha, sadrži i pistacije, indijski oraščić te sezam, samo je omjer sastojaka jedinstven.

“Ukrašena je zlatnim sprejom da bi ostavila dojam prestiža, kako to Melanija i zaslužuje”, govori Marijeta u kratkoj pauzi od gostiju koji neprestano pristižu u slastičarnicu.

Marijeta kaže kako im se nova torta jako dobro prodaje, ne samo zbog atraktivnog imena, nego i zato što je ukusna. Najviše je kupuju mještani koji inače redovito posjećuju ovu slastičarnicu, ali rado je kušaju i novinari, kaže.

U slastičarnu “Julija”, za vrijeme razgovora sa srdačnom slastičarkom Marijetom, ulazi stariji gospodin iz Sevnica, sa šeširom i kišobranom, jer vani cijelog dana pada jaka kiša. S uočljivim zlatnim pečatnjakom na ruci naručuje po jednu krišku torte i kavu za sebe i za suprugu koja će mu se pridružiti za stolom. Sevničanin je to koji vidi kako je Trumpov izborni uspjeh pozitivan pomak za promociju i turizam ovog malog slovenskog grada, zato s dobrodošlicom prihvaća novopridošle zainteresirane za Melanijino porijeklo.

Iz centra grada do kuće Melanie Trump, odnosno do kuće njezine djevojačke obitelji Knavs, stigne se autom za nekoliko minuta. Lijepo uređen travnjak i okućnica izgledom se sasvim uklapaju u okolno naselje, samo crveni poštanski sandučić u naselju Ribnik s istaknutim brojem 21 podsjeća na one američke.

Kuću u kojoj nitko stalno ne živi, a posebno vrt, redovito održava Melanijina sestra koja živi u obližnjem mjestu. Susjedi je znaju kao vrijednu, radišnu ženu koja s posebnom predanošću održava okućnicu i prozrači kuću u kojoj se tek povremeno boravi.

Krov od šindre i ukrasno raslinje na balkonu, bijela fasada i masivna, drvena vrata garaže po ničemu posebno ne odudaraju od okolnih susjednih zdanja.

Prvi susjed Melanijine obitelji je Franc Zagorc koji stanuje na broju 22. Ovaj bivši otpravnik vlakova već je dvadeset godina profesionalni pčelar. Svoju kuću je sagradio u vrijeme kad i Melanijin otac Viktor Knavs, 80-ih godina prošloga stoljeća.

“Pomagali smo u izgradnji jedan drugome, kada bi zatrebalo materijala, alata ili pomoći”, kaže Zagorc.

Gospodin Zagorc je ove godine, stručno rečeno, zazimio 84 košnice, od kojih su 32 posebno pripremljene za Bijelu kuću, ukoliko susjeda Melanija bude u prilici i prihvati njegov prijedlog, kaže.

Naime, Zagorc kaže kako mu je želja da njegove košnice budu postavljene kraj Bijele kuće i tvrdi da bi njegov pčelinjak, kranjskog stila, u Washingtonu uz predsjedničku rezidenciju opstao bez ikakvih problema, a bio bi i lijepa dekoracija.

“Med smo već slali sinu Melanie Trump, budući da voli ovaj naš proizvod. Uvijek kada se vraćaju u Ameriku uzmu teglicu ili dvije. Ako prihvate moju želju, praktički će uživati svoj vlastiti med”, kaže pčelar Zagorc, prvi susjed Knavsovih. Procjenjuje kako bi njegove marljive slovenske pčele američkoj predsjedničkoj obitelji godišnje donijele oko tonu meda.

Zagorc je Barronu, sinu Melanie i Donalda, slao teglice s biranom smjesom meda, peluda, propolisa i matične mliječi.

Izabrane 32 košnice, zaklonjene od vremenskih nepogoda pod balkonom Zagorceve kuće, ručno su oslikala djeca iz mjesne Osnovne škole “Save Kladnika” koju je nekoć pohađala i prva dama Amerike.

Inicijativu oslikavanja košnica u suradnji s pčelarom pokrenula je upravo Melanijina prijateljica, Mirjana Jelančić, direktorica sevničke osnovne škole.

Pri odlasku iz Sevnice gostu se nameće jedan sasvim logičan zaključak: dolazak Melanie Trump na mjesto prve dame Amerike ostat će krupnim slovima dugo urezan u povijesno pamćenje budućih generacija u Sevnici.

Donalda i Melanie Trump u predstojećem predsjedničkom mandatu očekuju silne obaveze, no Sevnica očekuje kako će Melanija u pratnji supruga sigurno, barem jednom doći u posjetu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo