Subota, 23 listopada, 2021

Slovenija za aktivniji pristup EU prema BiH

Nemojte propustiti

Karl Erjavec
Karl Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak zabrinutost razvojem situacije u Ukrajini i potporu diplomatskom rješenju krize, dok je Evropskoj uniji preporučio aktivniju ulogu u BiH.

“Slovenija podržava sva nastojanja za posredovanje kako bi se kriza u Ukrajini riješila diplomatskim sredstvima”, rekao je šef slovenske diplomacije.

“Za stabilizaciju stanja u Ukrajini morali bi se truditi svi, a povećanje napetosti moglo bi imati regionalne i globalne posljedice”, upozorio je Erjavec govoreći na seminaru o medijaciji i stanju u zemljama Sredozemlja kojem, na Brdu kod Kranja, prisustvuju predstavnici više vlada, među ostalima i španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Mangallo.

Stabilnost i blagostanje u Sredozemlju u našem su vitalnom interesu, rekao je Erjavec, dodavši da se mediteranska regija susreće s dinamičnim i nestabilnim razdobljem.

Govoreći o prilikama u BiH nakon nedavnih nemira i masovnih prosvjeda, Erjavec je poručio da bi EU u BiH morala biti aktivnija jer su se ti događaji pokazali jasnom porukom o dubokim političkim, ekonomskim i socijalnim napetostima u državi.

“Slovenija smatra da bi EU morala prema tom pitanju upotrijebiti vrlo aktivan pristup”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo