Petak, 18 lipnja, 2021

Slovenija zbog ledene katastrofe traži kredite EBRD-a i EIB-a

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Slovenija će za sanaciju posljedica prirodne nesreće izazvane velikom količinom leda i snijega zatražiti kredit Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Europsku investicijsku banku, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Za razgovore s bankama ovlašten je ministar financija Uroš Čufer.

“I EBRD i EIB imaju vrlo povoljne kredite, s dospijećem i do 25 godina, za slučajeve prirodnih katastrofa”, rekao je tumačeći odluku vlade na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Dodao je da će službena procjena šteta, što ih je izazvalo nevrijeme, snijeg i led, biti poznata u roku dva tjedna, ali da je već sada jasno da su najveće štete u šumama, na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, te na elektromreži.

Računa se da je led teško oštetio 480.000 hektara šuma, a polomljeno je drveće u količini preko 4 milijuna prostornih metara. Čišćenje šuma od uništene šumske mase trajat će mjesecima, a treba ga obaviti što prije, kako bi se spriječilo širenje drvnih parazita i na zdrava stabla.

Zbog snijega, leda i srušenog drveća u zemlji je zatvoreno 630 tisuća kilometara šumskih cesta, odnosno 93 posto svih, rekao je Židan, dodavši da su najveća oštećenja u šumama na području Kranja i Postojne.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo